Együttérzés és megbocsátás

Amikor Jézus emberi testben járt, kimutatta részvétét, sőt néha szánalmát az emberek iránt (lásd Mt 14:14; 15:32; 20:34; Mk 1:41; 6:34; Lk 7:13). Bizonyos versek a „megszán", „szánakozik", „könyörületességre indul", „megkönyörül" kifejezésekkel élnek. A leginkább „könyörületesség"-nek vagy „szánakozás"-nak fordított görög szó arra utal, amikor valakit mélyen megindít egy másik ember helyzete. Ha nekünk, bűnös, kemény és önző embereknek megesik a szívünk másokon, mennyivel mélyebben érintheti Isten bűntelen Fiát a szenvedő emberiség állapota!

Olvassuk el a fent megjelölt bibliaszövegeket! Milyen helyzetben voltak az emberek, akiket Jézus megszánt? Miért olyan fontos, hogy Krisztus követői ilyen együttérzést tanúsítsanak?

Jézus nemcsak együttérzését nyilvánította ki, hanem meg is bocsátott a bűnösöknek. Követői újra és újra tanúi lehettek annak, milyen sok embernek bocsátja meg a bűnét Jézus. Látták, hogyan viszonyult Simonhoz, aki leprából gyógyult meg, és aki olyan lekezelően bánt Máriával (Lk 7:36-50). Azt is halhatták, amikor Jézus fenn a kereszten imádkozott azért, hogy az Atya megbocsásson ellenségeinek (Lk 23:34). Péter szintén tapasztalta Jézus megbocsátó erejét, mégpedig igen különleges módon. Amikor elfogták az Urat, ő is elmenekült. Később, amikor megkérdezték, háromszor is letagadta, hogy ismeri Jézust. Az Úr mégis megbocsátott neki, és a többi tanítvány jelenlétében megújította vele a szövetségét (Jn 21:15-17).

Milyen szerepet kapjon a megbocsátás tanítványi életünkben és abban a szolgálatban, amelynek révén másokat az Úrhoz vezetünk (lásd Lk 17:3-5; Ef 1:7; 4:32; Kol 1:14)?

Istenünk könyörületességre hajló Úr, ezért döntött úgy, hogy megment bűneink fogságából, és megbocsátja azt, ami különben örök kárhozatra juttatna. A tanítványoknak feltétlenül meg kell őrizni szívükben az együttérzést és a megbocsátó lelkületet, hiszen mi indíthatna jobban arra, hogy másokat Krisztushoz vezessünk, lelki táplálékot nyújtva általa, aki olyan sokat jelent nekünk is?!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 1. negyedév

Tanítványok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: