TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2003, Advent Kiadó. „Adjatok nékik ti enni!" és az „Egy éj a tavon" c. fejezetek, 303–318. old.; Az Apostolok története. Budapest, 2001, Advent Kiadó. „János, a szeretett tanítvány" c. fejezet, 355–359. old.

„Minél agyafúrtabban elégítette ki Júdás önnön kívánságait, annál inkább a pénz rabjává vált. Ha pénzügyi képességeit alávetette volna a Szentlélek mindent átformáló és megvilágosító kegyelmének, értékes szolgálatot végezhetett volna a kis közösségben. A Lélek megszentelte volna igyekezetét, és a mennyei értékeket bölcsen, jó ítélőképességgel mérlegelhette volna. Ám Júdás minduntalan evilági, politikai céljait tartotta szem előtt. Az ő esetében nem beszélhetünk kirívó bűntényről, ám tisztességtelen mesterkedései és az önző, fösvény, zsugori lelkület, ami egyre inkább hatalmába kerítette, végül oda vezetett, hogy képes volt egy csekély összegért elárulni Urát" (Ellen G. White magyarázatai, SDA Bible Commentary. 5. köt. 1101. old.).

„Júdást a Megváltó nyilvános működése alatt végig Krisztus társaságában találjuk. Mindenből részesült az Úr oldalán, amiből csak lehetett... Ha igyekezett volna, hogy felelősségre vonó, kritizáló, önző ember helyett igazi áldássá váljon, az Úr megadta volna neki a kegyelmet, hogy részt vehessen országa építésében. Ám Júdás spekuláns volt. Úgy gondolta, képes a közösség pénzügyeit kézben tartani, és üzleti érzéke révén nyereséget szerezni. Szíve kétfelé húzta. Szerette a világi dicsőséget. Képtelen volt Krisztusért lemondani a világról. Nem bízta örök érdekeit Krisztusra... Júdás vallásos szélhámos volt" (i. m. 1101–1102. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Ha azt nevezzük tanítványnak, aki egy másik ember tanítását követi, vajon ugyanígy tanítványnak tekinthető az is, aki saját elképzeléseit igyekszik megvalósítani?

2. Még milyen eset jut eszünkbe, amikor tanítványokra nagy nyomás nehezedik? Mit tanulhatunk ezekből?

3. Igaz, Péter túlságosan elhamarkodottan viselkedett, és emiatt többször elbukott. Milyen veszélyek járnak viszont azzal, ha valaki túlzottan óvatos? Hogyan eshetünk a másik végletbe? Szombatiskolai csoportunkban beszélgessünk erről, gyülekezetünk egészére gondolva!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 1. negyedév

Tanítványok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: