Jézus és a gutaütött

Lk 5:17-26 versei a gutaütött meggyógyításának történetéről számolnak be, amelyből fontos tanulságokat vonhatunk le a tevékeny Krisztus-követéssel kapcsolatban.

Milyen fontos üzenetet találunk a 17. versben? Egyúttal mire figyelmeztet itt az Ige?

Mindenünnen vallási vezetők, törvénytanítók érkeztek, nyilván, hogy Jézust hallgassák. Az Ige szerint akkor „az Úrnak hatalma vala ővele, hogy gyógyítson". Más szóval, maga a megtestesült segítség, gyógyítás és megváltás volt jelen, Isten erejével. Egyedül az önzés, a bűn és a felfuvalkodottság jelentett gondot. Micsoda figyelmeztetés rejlik ebben!

A cselekvő tanítványság példájával is találkozunk e történetben. Először is, ott vannak, akik a szerencsétlen embert Jézushoz hozták. Figyeljünk fel igyekezetükre! Mivel nem tudtak átjutni a tömegen, más eszközhöz folyamodtak. Elszántan küzdöttek barátjukért, pedig feladhatták volna a nehézségek láttán. Jézus is elismerte hitüket. Talán őket is meggyógyította korábban az Úr, de ez nem derül ki a szövegből. Buzgalmuk hitüket tükrözte, hiszen igazi tanítványként jártak el, amikor Jézushoz vittek egy embert, akinek erre olyan nagy szüksége volt.

Gyógyulása után a megbénult férfi Istent dicsőítve távozott. Egészsége és szavai Krisztus hatalmát tanúsították. Tanítványként épp ez volt a feladata (26. vers).

Eközben a vallási vezetők, akikben sötét gondolatok kavarogtak, Jézus tetteit istenkáromlásnak bélyegezték. Engedték, hogy vallásuk, hitük és tanításaik a Jézussal való élő kapcsolat kialakulásának útját állják. Hibájukból mi is sokat tanulhatunk.

Mivel akadályozhatjuk az Úr munkáját saját életünkben, illetve másokéban még mi is, akik Krisztus követőinek valljuk magunkat? Mi mindennek adunk teret a szívünkben, aminek hatására előfordulhat, hogy vakon megyünk el Isten hatalma mellett? Ami pedig még ennél is fontosabb: hogyan szabadulhatunk meg e dolgoktól?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 1. negyedév

Tanítványok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: