Nyomasztó gondok

Akkor lehetünk Jézus tanítványai, ha személyesen ismerjük, és szoros kapcsolatot építünk ki vele. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha elég időt szánunk rá. Rohanó világunkban, amikor annyi minden kötheti le figyelmünket, könnyű elveszni a tennivalók tengerében. Tehát még jó és fontos dolgok is megakadályozhatják, hogy az Istennel való kapcsolatunk háttérbe szoruljon.

Hogyan világít rá Lk 10:38-42 szakasza, hogy akár a helyes dolgok is elvonhatják figyelmünket arról, ami a legfontosabb? Milyen üzenetet közvetít e két női „tanítvány" története?

Mária hallgatta az Úr szavát: nem lehetünk hű tanítványai, ha nem hallgatjuk Őt. Az Ige azt is elárulja, hogy Mária Jézus lábainál ült. Az I. században a tanítók magas széken ültek, míg tanítványaik a lábuk előtt, alacsonyabb székeken vagy a földön foglaltak helyet. Ha valaki egy másik ember lábainál ült, ezzel azt fejezte ki, hogy a tanítvány szerepét vállalja magára. Mária tehát azzal, hogy Jézus lábainál telepedett le, kinyilvánította: követője kíván lenni (ApCsel 22:3).

Testvére, Márta másképp látta a dolgokat. A görög szöveg szerint őt a felszolgálással kapcsolatos sürgés-forgás „vonta el". Bizonyos szempontból ez érthető is, hiszen a Mester látogatta meg őket, tehát kötelességük volt gondoskodni vendégeikről. A testvére segítségére vonatkozó kérés is az akkori szokásoknak, hagyományoknak megfelelő értékrendet és elvárásokat tükrözte: Máriának eszerint nem a férfiak között, az ebédlő helyiségben, hanem a konyhában, a nők számára kijelölt helyen kellett volna lennie.

Jézus azonban mégsem Máriát, hanem Mártát dorgálta meg. Kétszer is kimondta nevét, talán, hogy így fejezze ki aggodalmát. Márta panasza jogos volt, de feddésével Jézus arra figyelmeztetett, hogy életünk szükséges dolgainál is vannak még fontosabbak. Ezt érdemes megszívlelni, mert néha bizony előfordul, hogy a sürgős, azonnal elvégzendő feladatok miatt kiszorítjuk életünkből azt, ami igazán lényeges; esetleg jó dolgok kirekesztik azt, ami létfontosságú, szükséges.

Miként találhatjuk meg a helyes egyensúlyt a tennivalók és a Jézus lábánál eltöltött idő között? Min kellene változtatnunk? Megeshet, hogy túlságosan követjük Mária, és kevéssé Márta példáját? Ha igen, hogyan?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: