„Ha csak ruháit illethetem is..."

Mk 5:25-34 jól ismert szakasza arról az asszonyról ad hírt, akit Jézus egy nagyon komoly betegségből gyógyított meg. Jóllehet a történetben nem a szó szoros értelemben vett tanítványként szerepel, mégis olyan hitről tesz bizonyságot, ami elengedhetetlen Krisztus követői részéről.

Figyeljük meg, mennyire máshogy közeledett Jézushoz Jairus, a zsinagóga vezetője (Mk 5:22-23)!

Milyen különbséget fedezhetünk fel? Ugyanakkor miben hasonlított egymásra a két találkozás?

Nincs tudomásunk arról, hogy ez az asszony korábban találkozott volna Jézussal. Az Ige szerint azért jött hozzá, mert előzőleg hallott róla, és növekedésnek indult benne a hit, még mielőtt egyszer is látta volna az Urat. Hitének ez volt az első megnyilvánulása (Jn 20:29; Zsid 11:1).

Az Ige semmi kétséget sem hagy afelől, hogy az asszony már régóta kétségbeesett lelkiállapotban volt. Mózes harmadik könyvének törvénye szerint tisztátalannak számított, tehát az emberek nem érinthették meg. Ha volt férje, még a vele való intim kapcsolatot is tiltotta a törvény, sőt gyakorlatilag a saját gyermekeit sem érinthette. És ez így ment már tizenkét éve!

Hitének mi volt a következő megnyilvánulása?

Bármennyire is igyekezett háttérben maradni, Jézus felhívta rá a figyelmet. Így mindenki füle hallatára el kellett mondania, ami vele történt. Tanítványként ez a vallomás volt az első lépése. Miután minden nyilvánosságra került, sokkal szabadabban tudta elmesélni, amit Jézus érte tett. Azért jött az Úrhoz, mert korábban hallott már róla, ezután pedig már a saját tapasztalatáról beszélhetett.

Miért kell akkor is kitartóan bízni az Úrban, ha a gyógyulás nem akkor és úgy következik be, amikor és ahogyan szeretnénk? Mi marad az embernek, ha már nem tud bízni az Úrban?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 1. negyedév

Tanítványok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: