„...Legyen nékem a te beszéded szerint"

Lk 1:26-38 verseit olvasva képzeljük magunkat Mária helyzetébe! Milyen felfoghatatlan dolgok elfogadására szólította fel az angyal?

Az angyal szavai bizonyára igencsak próbára tehették Mária hitét még az ókorban is, amikor a természetfeletti dolgok fogalma sokkal elfogadottabb volt, mint számos mai, tudományos kultúrában. Először is szűz létére terhes lett. Volt erre példa a világ történelmében? S ha ez még nem lenne elég, születendő gyermeke az Isten Fia lesz. Természetes és érthető is a kérdése: „Mimódon lesz ez…?". De amint az angyal felhívta figyelmét az unokatestvérével, Erzsébettel megesett csodára, aki idős korában lett várandós (Lk 1:5-25), megerősödött Isten iránti bizalma, „mert az Istennél semmi sem lehetetlen" (37. vers). Hittel és engedelmességgel elfogadta Isten akaratát.

Figyelmesen olvassuk el, mit válaszolt Mária az angyalnak, és közben imádkozzunk! „...legyen nékem a te beszéded szerint" (38. vers). Ezek szerint milyen volt a hozzáállása? Mária hite milyen szempontból példaértékű számunkra?

Jóllehet a megtestesülés témájáról évszázadok óta teológiai viták folynak, ez a kérdés még mindig felfoghatatlan rejtélynek számít. Képzeljük csak el, mennyi mindent nem értett ez a fiatal nő a vele megtörténtekből! Ennek ellenére mégis hittel meghajolt az Úr előtt, és engedte, hogy az Ő akarata legyen meg.

Az Úr Máriához hasonlóan minket is kér, hogy higgyünk, még ha nem is értünk mindent teljesen. Mária válaszát olvasva milyennek látjuk saját lelkületünket? Mennyire tudunk bízni Istenben olyan dolgok kapcsán, amelyeket egyelőre nem értünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 1. negyedév

Tanítványok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: