Nikodémus

Az Újszövetség egyik legjobban ismert beszámolója Nikodémusról szól, aki éjszaka kereste fel Jézust, hogy az újjászületésről kérdezze: „Mi módon lehetnek ezek?" (Jn 3:9).

Olvassuk el Jn 3:1-21 verseit! Mivel kapcsolatban érdeklődött Nikodémus?

Figyelemreméltó, hogy Jézus a Szentlélek működéséről beszél Nikodémusnak, miközben Nikodémus szavaiból és cselekedeteiből kiderül: a Szentlélek éppen benne munkálkodik. Szíve őszinte szándékát mutatja, hogy tanulni jött Jézustól, nem pedig csapdába csalni, ahogyan sok kortársa tette.

Mit tanulhatunk abból, amit Krisztus Nikodémusnak mondott a tanítványság feltételével kapcsolatban?

Jézus nemcsak Nikodémus lelki szükségleteit figyelembe véve válaszolt, de amint János evangéliumából kiderül, meghatározta, mely tulajdonságok illenek a tanítványokhoz és melyek nem. Ezek szerint a zsidó származás még önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az ember valóban tanítvány legyen. Szükség van az újjászületésre, ami összekapcsolja a hívőt a mennyek országával, és nyitottá teszi a Szentlélek folyamatos munkája előtt. Nikodémus félreértése is mutatja, mennyire nem elegendő a zsidó származás vagy a megfelelő családi háttér. Ez a helyzet újabb lehetőséget adott arra, hogy Jézus többet mondjon el a tanítványság természetéről. Nikodémus ugyan nem vállalta azonnal és nyíltan, hogy tanítvány lesz, alkalmanként, titokban mégis úgy viselkedett. Kezdetben csak feltételesen, hiszen akkor még nem kötelezte el magát. Amint tudjuk, később változott a helyzet (Jn 19:39).

Lehetséges, hogy jó családba születtünk, annak az egyháznak a tagjai vagyunk, amelynek hitelvei és tanításai egyeznek Isten Igéjével. Miért nem elég még ez? Hogyan kerülhetjük el a veszélyt, hogy azt higgyük: az egyházban való tagságon vagy a helyes hitelvek ismeretén kívül másra már nincs is szükség?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 1. negyedév

Tanítványok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: