Az írástudó

Olvassuk el Mt 8:19-20 verseit (vö. Lk 9:57-58)! Mi a történet lényege, üzenete? Milyen elveket találunk itt?

Ez a történet olyan valakiről szól, akit Jézus nem hívott el közvetlenül, ő mégis jelentkezett nála. Figyeljük meg azt is, hogy milyen lendülettel fejezi ki készségét: bárhová követi az Urat! Az Úr igaz követőjével is megesik, hogy bátran fogadkozik hűségéről (Lk 22:33), persze az ígéretek betartása már nem ilyen egyszerű (lásd 55-61 versek)!

Mikor történt utoljára, hogy merész ígérettel fogadtunk hűséget az Úrnak, később mégis megszegtük szavunkat? Mit tanultunk ebből az esetből?

E találkozásban figyelemreméltó, hogy aki Jézust most megszólította, foglalkozására nézve írástudó volt, Izráel képzett vezető rétegéhez tartozott, „kulturált, művelt férfiak" közé, akik sokra vitték az életben (SDA Bible Commentary. 5. köt. 365. old.). Közülük csak kevesen vállaltak közösséget Jézussal, a többség túlságosan fennhéjázó volt ehhez. Nem tanulni vágyva követték, hanem azért, hogy csapdába csalják. Ezt az írástudót azonban olyannyira megérintette Jézus tanítása, hogy tanítványául kívánt szegődni.

Ám az Úr ismerte az emberek szívét, és válasza arra utal, hogy az írástudó szándékai talán nem voltak tiszták. Lehet, hogy csupán világi érdekek vezérelték, amikor csatlakozni kívánt Jézushoz. Krisztus szavai azonban valószínűleg gyorsan kiábrándították effajta elképzeléseiből. Az Igéből nem tudjuk meg, mi lett a végső döntése, Jézus szavai hallatán azonban elképzelhető, hogy meghátrált.

Hogyan értelmezzük a fent leírt esetet, valamint Krisztus Mk 10:30 versében foglalt szavait? Nem ígért volna az Úr azonnali áldást követőinek? Ha igen, miért nem baj, ha számítunk rá? Vagy talán mégis helytelen?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 1. negyedév

Tanítványok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: