Lévi Máté elhívása

Hasonlítsuk össze Lévi Máté elhívását a többi tanítványéval (Mt 9:9; Mk 2:14 és Lk 5:27-28)! Milyen hasonlóságokat, illetve különbségeket találunk?

Jn 1:44-45 szerint eleddig Jézus hithűnek tartott zsidókat hívott el tanítványaiul. Lévi Máté a társadalom peremére szorult, de Jézus őt is hívta. Vámszedő volt, ezért a zsidók a nép aljából valónak tartották.

A következő versek szerint általában hogyan tekintettek a Mátéhoz hasonló emberekre: Mt 5:46; 9:10-11; Mk 2:16 és Lk 18:10-11?

Természetesen senki sem gondolta volna, hogy Jézus kiválasztja Mátét. Először is, éppen a vámszedők asztalától hívta el. A római történetírók a bordélyházak tulajdonosaihoz hasonlították, a rabbik pedig egyenesen tolvajnak nevezték e mesterség űzőit. Mindenki által gyűlölt, hírhedten tisztességtelen kizsákmányolóknak tartották őket (Lk 3:12-13), főként azért, mert zsidó létükre, az ellenség megbízásából, saját népük tagjait károsították meg, persze közben az államigazgatást is kijátszották.

Meglepő, hogy Jézus egy ilyen jellemű, hírhedt embert is elhív tanítványául. Mégis pontosan ez történt! Krisztus hívása egyetemes, és a mindenkire vonatkozó megváltásról, a mindenkit befogadni kész országáról tanúskodik. Mindannyiunknak ad esélyt az üdvösségre!

Kiket közösít ki a társadalom szociális vagy erkölcsi értelemben? Hogyan viszonyulunk mi hozzájuk? Milyen tanulságot vonhatunk le Lévi Máté elhívásának történetéből az elhamarkodott ítélkezéssel kapcsolatban?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 1. negyedév

Tanítványok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: