A tanítványok elhívása Lukács evangéliumában

Lk 5:1-11 verseiben olvashatjuk a tanítványok elhívásának történetét Lukács szemszögéből. A másik háromhoz hasonlóan ez az evangélium is tartalmaz olyan részleteket, amelyek a többiből hiányoznak, ill. kihagy bizonyos elemeket, amelyek másutt szerepelnek. Ezért van, aki azt állítja, hogy a beszámolók ellentmondanak egymásnak. Alapos vizsgálat után azonban láthatjuk, hogy a részletekben vagy a hangsúlyban való eltérés ellenére a négy evangélium teljes összhangban áll egymással, különösen az alapvető mondanivaló tekintetében.

Mi utal arra Lk 5:1-11-ben, hogy Péterben már fejlődésnek indult a Jézusba vetett hit csírája?

Gondoljuk csak végig! Halásztak egész éjjel, amikor a kapás általában a legjobb, de semmit nem fogtak. Akkor jön Jézus, és azt mondja, hogy vessék ki ismét a hálóikat. Tréfál vajon? Ha egész éjjel semmit nem fogtunk, hogyan járhatnánk szerencsével nappal? Péter valamilyen megfontolásból mégis hallgatott az Úrra. Ezek szerint volt már mire alapoznia Jézusba vetett bizalmát?

Mit tett Péter? Miért mondhatjuk, hogy válasza sok szempontból rámutat a tanítványság és az örökkévaló evangélium lényegére (Ézs 53:6; Róm 5:16-21; 1Jn 1:7-9)?

Gyarló emberi természetünk, hibáink, gyengeségeink és Péteréhez hasonló bűnösségünk ellenére Isten nem hagy el. Magától értetődő lenne, hogy Isten jelenlétében mi is csak annyit tudnánk mondani: „Eredj el éntőlem!" Jézus kereszten kiontott vére érdeméért mégis megpihenhetünk az Úrnál, sőt a tanítványai is lehetünk!

Gondolkozzunk el azon, hogy mit tett értünk Jézus a Golgotán! Vegyük számba a kereszt által elnyert kiváltságainkat, az elfogadás, a bűnbocsánat és az Istennel való megbékélés ígéreteit! Tartsunk rájuk számot, nem mintha megérdemelnénk (Péter megérdemelte volna?), hanem mert Isten adta őket. Számíthatunk arra, hogy állja a szavát!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 1. negyedév

Tanítványok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: