Tanítványok a görögök korában

„Néhány görög is vala azok között, akik felmenének, hogy imádkozzanak az ünnepen: Ezek azért a galileai Bethsaidából való Filephez menének, és kérék őt, mondván: Uram, látni akarjuk a Jézust" (Jn 12:20-21).

Már az is sokat elárul a görögökről, hogy elmentek az ünnepre. Az előző versekből az is kiderül, hogy sok minden zajlott akkor azon a helyen, így a görögök viselkedése nem is számít meglepőnek.

A következő szakaszok milyen fényt vetnek a történtekre: Jer 29:13; Jn 1:9; 6:44; ApCsel 10:34-35?

Az előző héten megállapítottuk, hogy Jézus választotta ki tanítványait. A fenti szövegek első pillantásra másra engednek következtetni. Ez a feltevés azonban helytelen, hiszen itt is a Lélek késztette a görögöket.

A görög világban a tanítványságnak különböző formái voltak. Jóllehet egyes görög tanítók maguk hívták el tanítványaikat, a hagyomány szerint inkább a tanulók választották ki a tanárukat. Nem a tanító kezdeményezte a kapcsolatot, hanem a diák. Az is bevett szokásnak számított, hogy a tanár díjat rótt ki a nála tanulókra.

Ebben az esetben a görögök a Szentlélek indítására keresték fel Jézust, hogy tanuljanak tőle. Ez jogos feltevésnek tűnik, ha azt vesszük alapul, hogy Isten eddigi ismereteinket felhasználva igyekszik új, szükséges dolgokra megtanítani. Ellen G. White szerint is „a görögök szerették volna tudni az igazat küldetését illetően" (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2003, Advent Kiadó. 526. old). White azt is feljegyzi, hogy Jézus eleget tett kérésüknek.

Mit tennénk, ha valaki azzal állna elénk, amit a görögök mondtak Fülöpnek: „Szeretném látni Jézust"? Hogyan mutatnánk be neki az Urat?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 1. negyedév

Tanítványok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: