A tanítványság lényege

A Mester követésében benne rejlett a közösségbe való meghívás is. Jézust és tanítványait minden bizonnyal szoros kötelék fűzte össze. Krisztus szavaiból is kitűnik, hogy a tanítványság lényeges velejárója a szoros kapcsolat: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők" (Jn 15:5). Érdemes felfigyelni a jelképben szereplő szőlőtő és szőlővessző kötődésére.

Jn 15:9 versében Jézus az Atyához fűződő kapcsolatával állítja párhuzamba tanítványaival való kapcsolatát. Arra kéri követőit, maradjanak meg szeretetében, még jobban megerősítve azt a gondolatot, hogy szükséges állandó közösséget ápolni vele.

Mt 10:32-33 Mt 22:37-40 Jn 14:15

Az alábbi igeszakaszokból mit tanulhatunk még Krisztus követésével kapcsolatban?

Hogyan értelmezhetjük Mt 10:24-25 és Lk 6:40 verseit? Mire világítanak rá a tanítványság fogalmával kapcsolatban?

Ha Krisztus követése – amint azt korábban is láthattuk – magában foglalja a múlttal való teljes szakítást, akkor szükségszerű, hogy a tanítványok valamilyen jövőképet is nyerjenek. A tanítvány lelki szemeivel tisztán látja, hogy a Mesterrel jár, tőle tanul, és egyre inkább hozzá lesz hasonlóvá. Mk 3:14 szerint Jézus a tanítványokat azért választotta, „hogy vele legyenek". Lehetetlen, hogy ha egy ember Jézussal jár, ne tanuljon tőle, illetve jelleme idővel ne hasonuljon mindinkább az övéhez. Figyelme Isten országára terelődik, ezért arra vágyódik, hogy részese legyen.

Előfordul, hogy elcsüggedünk, miközben az Úrral járunk? Nézzük át újból heti tanulmányunkat, és keressünk olyan verseket, amelyekből bátorítást és reményt nyerhetünk!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2008. 1. negyedév

Tanítványok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: