Isten ideje és a mi időnk

Mit tanulhatunk Róm 5:6 és Gal 4:4 verseiből Isten időzítéséről?

A fenti igeversekben Pál elmondja, hogy Jézus pontosan a kellő időben, „az időnek teljességé"-ben jött el e világra meghalni értünk. Azt azonban Pál nem adja tudtunkra, hogy miért épp ez volt a megfelelő idő. E verseket olvasva azon töprenghetünk, hogy miért várt Jézus ezer esztendőket, mielőtt a földre jött elrendezni a bűn problémáját? Vajon nem tudta már sokkal korábban az egész világegyetem, hogy a bűn borzalmas rossz? Ugyanúgy kérdezhetnénk persze azt is, hogy miért vár második eljövetelével ilyen sokáig, vagy, miért vár az Úr oly soká az imámra adott válasszal!

Gondoljunk csak pl. Dán 9:24-27 hetven hétről szóló próféciájára, ami Jézusra, a Messiásra mutat! (Ha szükséges, tekintsük át újra ezt a próféciát!) Menynyi időt ölelt fel az időszak? Milyen tanulságot vonhatunk ebből azzal kapcsolatban, hogy meg kell tanulnunk várni a dolgoknak az Isten által elrendelt idejében történő teljesedésére, még akkor is, ha ezt túlontúl hosszúnak tartjuk?

Lelki szempontból nézve számos fontos oka van annak, hogy várakoznunk kell. 1) Miközben várakozunk, figyelmünk a „dolgokról" újra magára Istenre terelődhet. 2) Tisztább képet látunk saját indítékainkról és vágyainkról. 3) A várakozás béketűrővé, lelkileg erőssé tesz. 4) Számos lelki erőtényező, úgymint a hit és a bizalom kifejlesztéséhez járul hozzá a várakozás. 5) A várakozás ideje alatt Istennek van alkalma életünk nagy kirakójátékában a teljesebb képbe beilleszteni néhány új darabot. 6) Soha nem tudhatjuk, miért is kell valójában várnunk. Így tanulunk meg hitből élni. Még milyen oka lehet a várakozásnak?

Milyen példákat hozhatunk a Bibliából arra, hogy Isten a maga idejében elvégzi munkáját? Mennyiben segítenek e példák megtanulni bízni abban, hogy Isten értünk is megteszi a maga idejében azt, ami a legjobb? (Gondoljunk pl. Ábrahámra, Sárára és a megígért gyermekre!) Gondolkozzunk el arról is: Esetleg éppen az én magatartásom az oka, hogy egy bizonyos kérésemre még mindig nem kaptam meg a választ, pedig talán már rég megkaphattam volna?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 4. negyedév

Az ötvös tüze

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: