Hűségesnek maradni, még ha nem is látjuk Istent

Nagyon rossz arra gondolni, hogy senki nem törődik azzal, mi történik velünk. És az a legnyomasztóbb, ha úgy érezzük, hogy Isten nem tud rólunk, nem törődik velünk.

A Babilonba elhurcolt júdabeli foglyok számára úgy tűnhetett, mintha Isten nem gondolna túlságosan a helyzetükkel. Továbbra is a száműzetés kenyerét ették, továbbra is úgy érezték, hogy Isten a bűneik miatt elhagyta őket. Ézsaiás azonban vigasztaló szavakkal szól hozzájuk. Könyve 40. fejezete csodálatos igeszakasz, amelyben Ézsaiás gyengéd szavakkal szól a népnek Istenről: „Mint pásztor, nyáját úgy legelteti, karjára gyűjti a bárányokat és ölében hordozza, a szoptatósokat szelíden vezeti" (11. vers). De miután oly sok idő telt már el, a száműzöttek kezdtek így gondolkodni: Hol vagy, Urunk? Nem látjuk bizonyítékát annak, hogy még mindig velünk volnál; hogy gondoskodsz rólunk!

Hogyan jellemzi Ézsaiás Istent (Ézs 40:27-31)? Mennyiben volt alkalmas felelet ez aggodalmukra, arra hogy „elrejtetett az én utam az Úrtól, és ügyemmel nem gondol Istenem" (27. vers).

Eszter könyvében olvashatunk másokról is, akik szintén arra gondolhattak, hogy Isten nem látja, mi történik velük. E könyv egyetlenegyszer sem említi Isten nevét, ennek ellenére az egész történet annak a drámának a kibontakozását beszéli el, amelyben Isten közbelép, hogy megmentse népét az elpusztításukat célzó, visszavonhatatlannak tartott törvénytől. Ez a történet nem csupán a múlt egy eseménysorát mutatja be, hanem olyan időt vetít előre, amikor Isten népét ismét üldözni fogják, és újra törvényt hoznak, amely elpusztításukat írja elő (Jel 13:15). Ugye mennyire könnyen arra a következtetésre lehetne jutni, hogy ha ilyen rettentő körülmények állnának be, az biztosan azt jelentené: Isten elhagyja népét? De nem kell félnünk! Isten, aki Eszter könyvének elbeszélése szerint megmentette választottait, meg fogja menteni népét a végső válság idején is.

Arról olvastuk, hogyan jellemezte Istent Ézsaiás a fogságban levőknek. Mi hogyan mutatnánk be az Urat azoknak, akik talán úgy érzik, hogy elfordult tőlük, lemondott róluk? Hogyan vésnénk gondolataikba, hogy a hit szemével lássanak, és ne csak arra hagyatkozzanak, amit tulajdon két szemükkel látnak maguk körül?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 4. negyedév

Az ötvös tüze

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: