További tanulmányozásra:

Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. (13. fejezet) 113–121. old.

„Isten mindig a szenvedések kohójában próbálta meg népét. A kohó tüzében válik le a salak a keresztény jellem valódi aranyáról. Jézus figyeli a próbát. Ő tudja, mi kell ahhoz, hogy az értékes fém megtisztuljon, és visszatükrözze szeretetének fényét. Isten kemény, vizsgáztató próbákkal neveli szolgáit. Egyesekben olyan képességeket lát, amelyeket fel tudna használni műve előbbrevitelére. És a gondviselő Isten ezeket az embereket megpróbálja. Olyan helyzeteket teremt számukra, amelyek próbára teszik jellemüket… Megmutatja nekik gyengeségeiket, és megtanítja őket arra, hogy Őrá támaszkodjanak… Isten így éri el célját. Neveli, tanítja, fegyelmezi őket, hogy alkalmasak legyenek annak a nagyszerű célnak a betöltésére, amiért képességeiket kapták" (i. m. 97. old.).

„Ha Isten gondviselése megpróbáltatásra szólít, fogadjuk el a keresztet, és ürítsük ki a keserű poharat, mindig emlékezve arra, hogy Atyánk keze emeli azt az ajkunkhoz. Bízzunk benne akkor is, ha éj sötétje vesz körül, vagy ha a nap világa ragyog le ránk! Nem tudjuk elhinni, hogy mindent megad, ami a javunkra van?... Hogyan is tagadhatnánk meg, hogy hálás dicsérettel hozzá emeljük szívünket, ha arra gondolunk, milyen szeretetet tanúsított irántunk a Golgota keresztjén?!" (Ellen G. White: Testimonies for the Church, 5. köt. 316. old.)

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Beszélgessünk arról, hogy Ábrahámhoz hasonlóan kinek milyen hitpróbában volt már része! Mit tanulhatunk egymás tapasztalataiból, győzelmeiből, kudarcaiból?

2. Gondoljunk Krisztus földi életének utolsó 24 órájára! Milyen kétségbeejtő helyzetekkel nézett szembe? Hogyan állt helyt? Milyen elveket figyelhetünk meg az Ő esetében, amelyeket saját próbáink közepette is alkalmazhatunk?

3. Beszélgessünk a héten érintett gondolat kapcsán arról, hogyan készítenek fel saját szenvedéseink mások szolgálatára! De bármennyire is igazak e gondolatok, milyen problémákat vethetnek fel?

4. Ellen White-tól azt olvashattuk: „Bízzunk benne akkor is, ha éj sötétje vesz körül, vagy ha a nap világa ragyog le ránk!" Könnyű mondani, annál nehezebb így is tenni! Miért fontos Istenben bízni a nehéz időkben is?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 4. negyedév

Az ötvös tüze

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: