Perzselő tűz

A negyedév során jó néhány példát megvizsgáltunk már, amelyek szerint Isten a próbákkal akar megtisztítani, Krisztushoz hasonlóvá tenni. Persze akad, aki e példákból arra következtet, hogy Isten szigorú és követelőző kényúr. Bizonyára van, aki így vélekedik: „Lehet, hogy Isten jót akar, de hol a törődés, a szeretet e történetekben? Isten inkább zsarnoknak tűnik. Kitűz egy célt, amivel rendkívül nehéz helyzetet teremt, mi pedig semmit nem tehetünk ellene."

Igaz, hogy a bűnös földön csak kevéssé értjük meg, mi miért történik. A mennyben sokkal többet megértünk majd (1Kor 4:5; 13:12), most azonban annak a feszültségében kell élnünk, hogy akkor is hisszük: Isten velünk van, törődik velünk, ha nem is esik minden jól. Ézsaiás kiválóan érzékelteti ezt a feszültséget.

Olvassuk el Ézsaiás könyve 43:1-7 verseit! A 2. és a 3. versben Isten elmondja, hogy népe tűzön és vízen kel majd át. Itt jelképesen rendkívüli veszedelmekről szól, de az is lehet, hogy a Vörös-tengeren és a Jordánon történő átkelésre utal; egyaránt félelmetes időkre, amelyek azonban új élet előtt kövezik ki az utat. Bizonyára azt várnánk Istentől, hogy védelmezze meg népét e veszedelmektől, és könnyebb úton vezesse őket. De Zsoltár 23 pásztorához hasonlóan azt mondja Isten, hogy népének nem kell a nehéz idők küzdelmében alulmaradnia, hiszen Ő velük van.

Olvassuk el újra Ézsaiás könyve 43:1-7 verseit! Isten milyen eltérő módon vigasztalja népét, amikor vízen és tűzön kell átkelniük? Milyen képet fest ez Istenről? Milyen ígéretekre hivatkozhatunk?

Háromféleképpen összegezhetnénk, amit Isten próbáiról tanultunk. 1) A tűzpróbával Isten nem minket akar elpusztítani, csak a bűneinket. 2) Nem boldogtalanná akar tenni a tűzzel, hanem meg akar tisztítani, hogy olyanná váljunk, amilyennek teremtette az embert. 3) Isten állandóan és gyengéden viseli gondunkat, történjen bármi, soha el nem hagy.

Mit tanítanak az alábbi igeszakaszok Isten cselekvésével és jellemével kapcsolatban? Zsolt 103:13-14; Mt 28:20; 1Kor 10:13; 1Pt 1:7. Hogyan tapasztaltuk saját életünkben ezeknek az igéknek a valóságát?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 4. negyedév

Az ötvös tüze

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: