Kitartás – Istent áldva

Mi okozta Jób szenvedését (Jób 1:6?2:10)?

Ebben van valami megdöbbentő. Az angyalok Isten színe elé járultak, és Sátán ott volt köztük. Isten megkérdezte tőle, merre járt, mire ő azt felelte, hogy „körülkerültem és át meg átjártam a földet" (Jób 1:7.). Ekkor az Úr felteszi a kérdést: „Észrevetted-é az én szolgámat, Jóbot" (8. vers)? A kérdés önmagában figyelmet sem érdemel, inkább a kérdező személye fontos. Nem Sátán mutat rá Jóbra, hogy őt tegyék vizsgálat tárgyává, hanem Isten. Isten, aki pontosan tudja, mi következik ezután, felhívja Sátán figyelmét Jóbra. Lenn a földön Jóbnak halvány fogalma sincs arról, hogy milyen forró tűzpróbákon kell átmennie. Egyrészt teljesen egyértelmű: Sátán, és nem Isten volt Jób szenvedéseinek okozója, de az is éppen olyan világos, hogy Isten kifejezett engedélyével veszi el Sátán Jób javait, gyermekeit, és rontja meg egészségét. Ha Isten engedélyével szakad ez a rettenetes szenvedés Jóbra, akkor számít egyáltalán, hogy személy szerint Isten vagy Sátán méri ki a szenvedést? Hogyan nevezhető Isten szentnek és igaznak, ha tevőlegesen engedi Sátánnak, hogy ilyen fájdalmat okozzon Jóbnak? Vajon ez a helyzet csak kivételes eset lett volna, vagy hű tükre annak, ahogy Isten velünk is bánik ma?

Jób 1:20-21 szerint Jób hogyan fogadja a próbákat?

Kétféleképpen hathat az emberre a nagy szenvedés. Vagy keserűséget, dühöt, a kegyetlennek és nem létezőnek bélyegzett Istentől való elfordulást vált ki, vagy azt, hogy még erősebben ragaszkodunk Istenhez. Jób úgy küzd meg a csapásokkal, hogy kitart Isten mellett, és áldja őt.

Jób 1:20-21-ben Isten áldásának három elemét találjuk, ami segíthet a mardosó bánat idején. 1) Jób tisztán látta saját gyámoltalanságát, azt, hogy semmit nem követelhet: „Mezítelen jöttem ki az én anyámnak méhéből, és mezítelen térek oda vissza." 2) Elismerte, hogy Isten továbbra is kézben tartja az eseményeket: „Az Úr adta, az Úr vette el." 3) Végül újra kifejezte Isten igazságosságába vetett hitét: „Áldott legyen az Úrnak neve!"

Próbák sújtanak? Kövessük Jób példáját! Mennyiben lehet ez nekünk is segítségünkre?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 4. negyedév

Az ötvös tüze

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: