A megtisztulás próbája

„Azért ezt mondja a Seregek Ura: „Ímé, én megolvasztom őket, és megpróbálom őket, mert mit cselekedjem egyebet az én népem leánya miatt?" (Jer 9:7).

„Ha Isten Lelke emlékezetedbe idézi az Úr valamelyik igéjét, ami fájdalmasan érint, biztos lehetsz benne, hogy valamit halálra akar sebezni" (Oswald Chambers: My Utmost for His Highest. Uhrichsville, Ohio, 1963, Barbour & Company, Inc., 271. old.).

Mit mond nekünk a fenti idézet, valamint a napi ige? Mi a személyes tapasztalatunk a tisztítás fájdalmait illetően?

Isten azt mondja Jer 9:7-16-ban, hogy „megolvasztom" és „megpróbálom" (Károli), „megvizsgálom" (új prot. ford.: 6. vers), „megtisztogatom" (a New Revised Standard Version alapján) Júdát és Jeruzsálemet (7. vers). Milyen két indokot említ? Hogyan történik a tisztítás (lásd 15–16. versek)?

Isten tisztogatása és próbája kemény beavatkozás. Talán három oka van annak, hogy a tisztogatást és próbát megpróbáltatásnak érezzük: 1) Fájdalmas, ha Isten a körülmények által a bűnünkre tereli a figyelmet. Kicsit korábban Jeremiás szomorúan írta: „Zihált a fújtató, de csak ólom került ki a tűzből; hiába a folytonos olvasztás, mert a gonoszok nem tisztíthatók meg" (Jer 6:29, új prot. ford.). Eszerint időnként rendkívül erős beavatkozás szükségeltetik a figyelmünk megragadása végett. 2) Az immár tisztán látott bűn miatt érzett szomorúság is gyötrelemmel jár. 3) Amikor megpróbálunk másként élni, erőt vehet rajtunk a kétségbeesés. Meglehetősen nehéz és nyomasztó újra és újra dönteni, hogy elszakadunk olyan dolgoktól, amelyek annyira hozzánk nőttek.

Gondoljunk azokra a bűnökre, amelyekkel harcban állunk. Ha Isten ma kezdene tisztogatni és megpróbálni, vajon milyen eszközökhöz nyúlna? Mivel vehetnénk elejét, hogy drasztikus lépésekhez folyamodjon a mi életünkben is, mint ahogy azt Izráel népe esetében tette?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 4. negyedév

Az ötvös tüze

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: