Isten és Izráel: a csalódás után beteljesedés

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: 2Mózes 3:6-14; 6:6-8; Józsué 24:1-18;

Jeremiás 5:19, 22; Ezékiel 16:26-29, 34; Hóseás 9:1; János 20:21;

Filippi 4:4; 1Thesszalonika 1:6; 2János 1:12

„Mert férjed a te Teremtőd, seregeknek Ura az Ő neve, és megváltód Izráelnek Szentje, az egész föld Istenének hívattatik" (Ézs 54:5).

Hóseás, az északi királyság utolsó prófétája a házasság hasonlatával szemléltette az Isten és népe közötti kapcsolatot. Szomorú magánélete szorosan összefonódott prófétai szolgálatával. Hűtlen feleségét visszafogadta, hogy bemutassa, Isten is újra magához fogadja elpártolt népét.

Száz évvel később Jeremiás, a babiloni fogság előtt működő utolsó júdabeli próféta szintén menteni akarta népét. Júdának tanulnia kellett volna Izráel példájából, de nem így történt.

Ez idő tájt Ezékiel Babilonban szolgált a fogságban élők között. Jeremiással együtt ő is a házasság jelképét vonatkoztatta Júda népére. Isten azt parancsolta Jeremiásnak, hogy ne nősüljön meg, lakodalmas házba se menjen be, mert vége szakad az öröm és vigasság hangjainak (Jer 16:2-4, 8-9). Ezékiel felesége pedig hirtelen meghalt, ezzel azt jelezte az Úr, hogy hamarosan elpusztul a templom (Ez 24:15-21).

GONDOLKOZZUNK RAJTA! Az Úr kész volt újabb esélyt adni népé-nek még azután is, hogy hűtlenségükben elfordultak tőle.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: