TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Boldog otthon. Budapest, 1998, Advent Kiadó. „Erkölcsi zsinórmérték" című fejezete, 277–287. old.

Ez a történet is érzékelteti: mennyire vágyódik Isten arra, hogy megbocsásson tőle elpártolt gyermekeinek. Az árulás legrosszabb formája, ha az ember házassági fogadalmát szegi meg. Éppen ezzel a példával mutatja be az Úr, milyennek tartja saját népe lelki hűtlenségét. Mindennek ellenére kész megbocsátani és visszafogadni népét. Különösen Isten kegyelmének nagyságát bizonyítják ezek a fejezetek.

„Jézus a Megváltónk. A mennyei szentély legszentebb részében könyörög értünk, és bocsánatot ad bűneinkre. Lelki téren az az igazi vízválasztó, hogy teljesen az Úrra, a biztos alapra hagyatkozunk-e, félretéve minden kétséget, vagy mielőtt az Úrhoz térnénk, saját magunkban keressük az igazságot. Fordítsuk tekintetünket önmagunkról Isten Bárányára, aki elveszi a világ bűneit. A kételkedés bűn. Bűnbe viszi az embert akár egy szemernyi hitetlenség is, aminek a szívében teret enged; a nyomában pedig sűrű sötétség és csüggedés jár. Gyakorlatilag azt mondja a kétkedő, hogy nem igaz az Úr szava, Isten nem váltja valóra ígéretét, és ez nagy tiszteletlenség ellene" (Ellen G. White: Gospel Workers. 426. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Nézzük meg újra a keddi rész utolsó kérdéséhez összegyűjtött bibliaszövegeket. Milyen tanulságot vonhatunk le ezekből a szakaszokból, amelyek segítségünkre lehetnek, hogy a lelki hitehagyástól megvédjük magunkat egyénileg, de közösségi szinten is?

2. Mi a fő üzenete Hóseás könyve első három fejezetének? Ma mire akarja felhívni közösségünk figyelmét az Úr ezzel a történettel? Milyen következtetést nem szabad levonni belőle?

3. Gyülekezetünk tagjai között vannak olyanok, akik eltávolodtak a közösségtől? Igyekezzünk újból felvenni velük a kapcsolatot. Ezzel is jelezzük őszinte figyelmünket. Mit tegyünk, hogy belőlünk is sugározzon a kegyelem és irgalom, ami Istent jellemzi?

„Micsoda az ember – mondom, hogy megemlékezel róla? És az embernek fia, hogy gondod van reá?" (Zsolt 8:5)

ÖSSZEFOGLALÁS: Hóseás és Gómer házasságának története a legjobb bibliai példa arra, hogy mit jelent a hűtlen félnek megbocsátani. Azt is bemutatja ez a rész, hogy Isten nekünk is kész megbocsátani!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: