Hóseás és Gómer

Tudva, milyen meghitt viszonyt, a házassággal jelképezhető szoros kapcsolatot óhajt népével az Úr (Hós 2:18-19; Ézs 62:5), e történet hasonlatát egészen világosnak találhatjuk.

Hóseás prófétai működése Uzzijjá (790–739), Jótám (750–732), Áház (735–715) és Ezékiás (729–686) júdabeli királyok uralkodásának idejére esett. Ebből következően szolgálatának ideje mintegy 40 évre tehető. Házassága és prófétai tiszte is nagyjából egy időben kezdődhetett. A próféta személyéről nem tudni többet, még születési helyét sem. Apjáról, Beériről másutt nem olvashatunk a Szentírás lapjain. Üzenetei az északi királysággal, Izráel országával kapcsolatosak, valószínűleg maga Hóseás is ott lakhatott, mint az egyetlen ottani írópróféta. Izráel történetének utolsó évei voltak ezek, de az ország elestéről (Kr. e. 722) nem ad hírt. Feltételezhető, hogy Júda területére költözött, és könyvét még a tragikus esemény előtt írta. Szolgálatának idejét elsőként a júdabeli királyok uralkodásával jelzi.

Hós 7:4-8 verseiben többször is utal a próféta a sütésre, és ebből kiindulva számos kutató úgy véli, hogy Hóseás mesterségére nézve pék lehetett. Ír a kemencéről, a tűzről, a tészta kelesztéséről, sütéséről.

Mire utasította Isten Hóseást (Hós 1:1-2)? Mit jelképezett ez a helyzet? Lásd még Jer 3:1-2, 9; 13:27; Ez 16:15-16; 23:17-19!

Gómer prostituált lett volna? A Károli fordítás és az új protestáns fordítás „parázná"-nak nevezi, míg a katolikus fordításban az áll, hogy „házasságtörő aszszony". Többféle magyarázat is lehetséges. 1) Meglehet, hogy a nő anyja vagy a nagyanyja volt prostituált (e mesterség űzőinek az utódai is belesodródhattak ebbe a körbe). 2) Lehet, hogy Gómer a házasságtörésre hajlamos asszony volt. 3) Talán a próféta előtt feltárult a jövendő, azért nevezte feleségét paráznának. 4) A könyvet évekkel később írta meg Hóseás, akkorra teljességében megmutatkozott az asszony természete.

Nincs okunk kételkedni abban, hogy Gómer valóságos személy volt. Sokkal nagyobb a súlya a történetnek, ha arra gondolunk, hogy Hóseás valóban egy hűtlen asszonnyal kötötte össze az életét, mintha az egészet csupán hasonlatnak tekintenénk. Az Úr ezzel a szomorú esettel is a nép lelki hűtlenségét kívánta szemléltetni. Vissza akarta téríteni elfordult népét.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: