A hatalom mámora

Mintha Aháb addigi cselekedetei nem lettek volna önmagukban is éppen elég rosszak, bűnét még azzal tetézte, hogy feleségül vette Jezábelt, a pogány hercegnőt, akinek neve szinte eggyé forrt a gonoszság fogalmával (1Kir 16:31).

Inkább a politikai szövetség, mint a szerelem tartotta össze frigyüket. Aháb uralkodásának 22 évére rányomta a bélyegét az Arám népe ellen folytatott háború, amelyben Benhadad királlyal álltak szemben. E viszály miatt kereste Aháb a szövetséget szintén fenyegetettségben élő szomszédaival, és így került sor arra is, hogy feleségül vegye Jezábelt, aki a szidóniak királyának, egyben Baal és Astóret papjának, Etbaalnak a lánya volt. A későbbiekben Aháb lánya, Ataljá megerősítette a szövetséget Júdával, amikor feleségül ment Júda trónörököséhez, Jósáfát fiához, Jórámhoz.

A Biblia beszámolója szerint milyen útra lépett Aháb közvetlenül azután, hogy Jezábelt feleségül vette (1Kir 16:31-33)?

Aháb már addig is oly sok bűnt követett el, annyi ponton megalkudott, hogy valószínűleg nem kellett pogány feleségének sokáig győzködnie, míg ráállt Baal tiszteletére, és kultuszát terjeszteni kezdte Izráel országában. Vajon az asszonyt az őszinte hit hajtotta, vagy a vallás segítségével akarta megszilárdítani a hatalmát? Okkal tarthatott attól, hogy amennyiben Jahve követői kerekednek felül, az ő uralmának vége, nem maradhatna királyné. Ezért is tekinthette jól felfogott érdekének, hogy befolyását minden áron megőrizze. Milyen könnyű a vallás köntöse alatt törni a hatalomra!

Milyen bizonyítékot találunk arra, hogy Jezábel megpróbálta eltörölni az igaz Isten imádatát, és helyette Baal kultuszát bevezetni (1Kir 18:4, 13; 19:1-2; 21:25)?

Bűn bűnt követett, és csakhamar a király olyan mélyre süllyedt, amit álmában sem gondolt volna. Mi a tanulság e szomorú történetből? Mit tegyünk, nehogy mi is hasonló hibába essünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: