Dávid és Betsabé: a történet vége

Salamon születése után Betsabéról nem hallunk egészen addig, amíg évekkel később Dávid már uralkodása vége felé járt. Betsabé is egy lett a király sok felesége közül. Az terelte újból rá a figyelmet, hogy Isten közös fiukat, Salamont jelölte ki Izráel következő uralkodójának. Dávid utalt is erre (1Krón 22:5-9).

Miről számol be 1Kir 1:1-27? Milyen alapon gondolta Adónijjá, hogy őt illeti meg a trón? Lásd 2Sám 3:4!

Isten jelölte ki Salamont trónörökösnek. Betsabé a későbbiekben nem jelenik meg a színen egészen Adónijjá trónralépési kísérletéig, amikor is Nátán prófétával együtt tájékoztatja Dávidot a történtekről. Az asszony és a próféta tudta, hogy Salamon volt az Úr választotta, nem pedig Adónijjá.

Érdekes megfigyelni, hogyan fogadta Dávid a belépő Betsabét. „Mit kívánsz?" (1Kir 1:16), hangzott az elég hivatalos hangvételű kérdés. Mintha a köztük lévő kapcsolat a feledés homályába merült volna. Az asszony valószínűleg nem töltött sok időt vele, amikor Dávid már megöregedett és legyengült (különben is, ekkor Abiság állt a szolgálatára). Ebben a pillanatban azonban Betsabénak a lehető legnagyobb szüksége volt Dávidra.

Figyeljük meg, hogyan válaszolt Betsabé 1Kir 1:28-31 verseiben, miután Dávid elmondta neki, amit hallani akart.

Ápolni kell minden jó kapcsolatot, legyen az házastársi, baráti vagy szülő-gyermek viszony. A legszűkebb köreinken belül melyek azok a kapcsolatok, amelyekre jobban figyelnünk kellene, amelyeket fontos ápolni? Mit tehetünk a jobb viszony érdekében?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: