A bűn zsoldja

Mit tudhatunk meg 2Sám 11:26-27-ben úgy Dávidról, mint Betsabéról?

Betsabé meggyászolta férje halálát. Fájdalmát még csak erősíthette az érzés, hogy ő is részes volt az események tragikus fordulatában. Nem tudni, mennyit sejtett ekkor Dávid szerepéről, de az biztos, hogy később az emberek már beszéltek a király viselt dolgairól. Idő közben Dávid megtette az egyedül „tisztességesnek" mondható lépést, és feleségül vette Betsabét. Tegyük fel, legalább egy hónap kellett az asszonynak ahhoz, hogy megbizonyosodjon a terhességről. Feltételezhetjük azt is, hogy 30 napig gyászolta férjét (4Móz 20:29), azt azonban nem tudni, mennyi idő telt el Úriás haláláig. Minden bizonnyal többeknek feltűnhetett, hogy valami nem volt rendjén a gyermek születésének ideje körül.

Milyen elvet figyelhetünk meg 2Sám 12:13-23 verseit olvasva?

Nehéz megérteni, miért az ártatlan gyermek bűnhődik szülei vétke miatt. Ám ilyen a bűn természete. Másokra is szenvedést zúdít, még azokra is, akik vétlenek voltak benne. Hány házastársra és gyermekre szakadt már kínzó fájdalom az egyik szülő házasságtörő kapcsolata miatt! A bűn sosem jár egyedül. Előbb-utóbb, így vagy úgy megmutatkoznak a következmények. Még milyen példát találunk a Bibliában erre?

Mit tudhatunk meg 2Sám 12:24-ből Dávid és Betsabé viszonyáról?

Kapcsolatuk már kezdettől problémás volt, nem is lett volna szabad közel kerülniük egymáshoz. De Dávid a bajban együttérzést mutatott az asszony iránt, és idővel másik gyermekük is született. Mégis nehéz elképzelni, mennyire képezte viszonyuk alapját az őszinte szeretet, mennyire lehetett kielégítő mindkettőjük számára a kapcsolat, ami egymáshoz fűzte őket (végtére is Dávidnak még vagy egy tucat felesége, ágyasa volt).

Rettenetes következményeket vonhatnak maguk után még azok a bűnök is, amelyeket Isten már megbocsátott. Mi a tanulság ebből a történetből, amire naponkénti kísértéseink közepette jó tekintettel lenni?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: