A bűn

2Sám 11:1-5 versei szerint milyen lépések vezettek odáig, hogy Dávid végül engedett a bűnnek? Az események láncolatában hol volt az a pont, ahol a bűn elkövetése előtt még megállhatott volna? Milyen ismert ószövetségi történetekből meríthetett volna erőt? Lásd pl. 1Móz 39:7-14!

A kísértés, ami úgy kezdődik, hogy az ember „meglát" valakit, mindannyiunkat ér. Ez lehet véletlen, nem szándékos dolog, ami még nem bűn. A következő lépésben Dávid elkezdett kérdezősködni Betsabé után. Ez már igen veszélyes talajra vihet, lehet belőle gondolati bűn is. Idáig jutva nehezebb elkerülni a következő, utolsó lépést, azaz a bűn elkövetését.

Amint a történetből egészen világosan kiderül, Dávid már az első pillanattól fogva pontosan tudta, mit csinál. Kérdezősködött az asszony után, és mégis felvitette magához, hogy vágyainak eleget tegyen, pedig félreérthetetlenül megmondták neki, hogy Betsabé más férfi felesége. Ugyan mi más oka lehetett erre? Betsabé már férjnél volt, tehát Dávid nem arra gondolhatott, hogy feleségül venné. Nem is az igaz szerelem hevülete kerítette hatalmába. Úgy tűnik, csak a szenvedély hajtotta. Végtére is, ő volt a király, és egészen megszokta, hogy mindent megszerez, amit csak akar. Akkor ugyan miért lett volna másképp pont ezzel az assszonnyal?

2Sám 11:4 versét olvasva mit mondhatunk Betsabéról? Hogyan fogadta Dávid csábítását?

Vajon megpróbált ellenállni Dávid közeledésének, vagy inkább hízelgett neki az uralkodó figyelme? Esetleg szánt szándékkal fürdött ott, ahol a király is felfigyelhetett rá? Az is meglehet, hogy Betsabé a férje hosszabb távolléte miatt magányos volt. Akárhogy is, a szövegben semmi nem utal arra, hogy Dávid erőszakoskodott volna vele, mint ahogy Ammón tette Támárral (2Sám 13:14). A részletektől függetlenül annyit bizonnyal leszögezhetünk, hogy Dávid, akinek bölcsebben kellett volna viselkednie, aki az életben annyi mindent megkapott, kihasználta ezt a fiatal nőt, és bűnbe vitte őt is, mint önmagát.

A nemi vágy igen erős lehet. Különösen vigyázzunk, nehogy saját vágyaink kielégítése miatt kihasználjunk másokat, gyengeségükkel visszaéljünk! Vajon mindig meggondoljuk, hogy milyen üzenetet küldünk szavainkkal, öltözetünkkel, mozdulatainkkal, arckifejezésünkkel?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: