Jób és felesége a tragédiák záporában

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: Jób 1:1–2:10

Jób könyve jellegét tekintve a bölcsesség irodalomhoz áll közel. A könyvben szereplő nevek edomita háttért sugallnak. A Bibliában található nevek közül leginkább a Jóbáb, Edom királyának a neve hasonlít Jóbéhoz (1Móz 36:33).

„Úgy beszélsz te is, ahogyan a bolondok szoktak beszélni! Ha a jót elfogadtuk Istentől, a rosszat is el kell fogadnunk" (Jób 2:10, új prot. ford.).

Jób feleségéről valójában igen keveset tudni, a nevét sem ismerjük. Szavait az egész Szentírás csak egyetlen versben idézi. Személyéről azonnal az jut az eszünkbe, amit rettenetes fájdalom és tragédiák sorozata közepette mondott. Lehetett volna akár a feleségek mintaképe, aki a családjáról gondoskodott, kiszolgálta szenvedő férjét, ételt vitt neki akkor is, amikor Jób a hamuban ült, kenegethette a sebeit stb. De jótettei közül egyet sem jegyez fel a Szentírás. A történet középpontjában a férj és az ő szenvedése áll, az asszony pedig csak akkor jelenik meg a színen, amikor arra bíztatja férjét, amit éppen Sátán akart elérni nála.

A férj és a feleség egyformán megszenvedte a veszteséget, ám egész másként fogadták a bajt. Nem tisztünk ítéletet tenni köztük, de okulhatunk az esetükből, megszívlelhetjük a tanulságot!

GONDOLKOZZUNK RAJTA! Jób és felesége története tanúsítja, hogy földünk történelmét már igen korán sok szenvedés és csapás árnyékolta be.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: