Anna anya lett

Anna a Sámuel nevet választotta fiának, ami héberül azt jelenti, hogy „Isten meghallgatott". Magyarázatot is adott a névre: „mert… az Úrtól kértem őt" (1Sám 1:20). Addig nem akart a szent sátorhoz felmenni, amíg Sámuelt el nem választja. Akkoriban hároméves korukban választották el a kicsiket.

Anna a „fiát értelmének első megnyilatkozásától kezdve Isten szeretetére és tiszteletére nevelte és arra, hogy magát az Úr tulajdonának tekintse. Igyekezett, hogy az őt körülvevő minden ismert tárggyal gondolatait a Teremtőre irányítsa. Amikor elvált gyermekétől, a hűséges anyai szerető gondoskodás nem szűnt meg. Minden nap imádkozott fiáért. Minden évben saját kezűleg kis szolgálati ruhát készített fiának, és mikor férjével felment Silóba imádkozni, szeretetének eme jelét adta gyermekének. A kis ruhának minden szálát imádságával szőtte át, hogy fia nemes és hű legyen. Nem kért fia számára világi nagyságot, hanem azért könyörgött, hogy a menny által becsült nagyságot elérhesse, tisztelje Istent, és áldására legyen embertársainak" (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 533. old.).

Miután Anna elválasztotta a gyermeket, az Úrnak tett ígéretét betartotta, és elvitte fiát Élihez. Emlékeztette is a történtekre a papot, aki évekkel korábban ezt mondta neki: „Izráelnek Istene adja meg a te kérésedet, amelyet kértél tőle" (1Sám 1:17). Anna így mutatta be Sámuelt: „Ezért a fiúért könyörögtem, és az Úr megadta kérésemet, amelyet tőle kértem" (27. vers). Milyen könnyen „megfeledkezhetett volna" fogadalmáról, vagy megpróbálhatott volna kifogásokat keresni, hogy miért nem tehet eleget ígéretének! Végtére is Sámuel volt az egyetlen gyermeke.

Mivel mentegetőzhetett volna Anna, ha nem tesz eleget fogadalmának?

Olvassuk el Anna imádságát 1Sám 2:1-11 verseiben. Mit mondott Istenről, az Úr jelleméről, természetéről? Ezek közül mi az, amit adott körülményeink között a legfontosabbnak érzünk? Mi kell ahhoz, hogy mi is el tudjuk mindezt mondani?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: