Isteni elhívás

A bírák könyve 13. fejezetéből világosan kiderül, hogy Isten kiemelkedő szerepet szánt Sámsonnak Izráelben. Ő kezdte „megszabadítani" népét a filiszteusoktól (Bír 13:5). A „megszabadítani" szó a héberben a ysa gyökből ered, amiből származik a héberben az is, hogy „Jézus" és „Messiás".

Bírák 13 szerint milyen bizonyítékot kapott Mánóah és a felesége arról, hogy Isten különleges feladatot bízott születendő fiukra? Milyen feltételek kapcsolódtak az elhíváshoz?

Sámson tehát nagy dologra volt hivatott. Természetesen nem válik magától hibátlanná, bűntelenné az, akit Isten szolgálatra hív el.

Mit tudunk meg Bír 13:24-25 verseiből Sámsonról?

Mit tudunk meg Sámsonról Bír 14:1-3 és 16:1 verseit olvasva?

Sámsonban kiütköztek jelleme gyenge pontjai, amelyek igen veszélyes helyzetbe sodorták. Érzéseire leginkább csak a külsőségek hatottak. „Láttam Timnában egy filiszteus nőt, vegyétek azt nekem feleségül!" (Bír 14:2, új prot. ford.) – mondta a szüleinek először. Később Gázában látott meg egy parázna nőt, és be is ment hozzá éjszakára (Bír 16:1). Szenvedélye hatására meghitt viszonyt alakított ki Izráel ellenségeivel akkor, amikor figyelmét különleges feladatára kellett volna összpontosítania, hűségesen ragaszkodva Istenhez. A helyzet iróniáját az adja, hogy épp az vett el egy filiszteus nőt, aki által Isten meg akarta szabadítani Izráelt a filiszteusoktól!

Mire hívott el minket Isten? Milyen jellemhiba gátolja küldetésünk teljesítését? Milyen bibliai ígéreteket ismerünk, amelyekre hivatkozva mégis elvégezhetjük, amire elhívott az Úr?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: