TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Boldog otthon. Budapest, 1998, Advent Kiadó. 304–307. old.

Cippóra ugyan nem volt izraelita, „mégis az egy igaz Istent imádta. Félénk, visszahúzódó természetű, alázatos és odaadó nő volt, akit a szenvedés látványa nagyon megszomorított. Mózes ez okból járult hozzá ahhoz, hogy felesége térjen vissza Midiánba, amikor ő útban volt Egyiptom felé. Meg akarta őt kímélni az egyiptomiakat sújtó ítéletek látványától.

Amikor Czippóra újból csatlakozott férjéhez a pusztaságban, megrendülve látta, hogy a terhek megtörték Mózes erejét. Félelmeit közölte édesapjával, Jethróval, aki Mózes terheinek megkönnyítésére nagyszerű megoldást javasolt. Ez volt a fő oka annak, hogy Miriám ellenszenvvel viseltetett Czippórával szemben. Szenvedve a feltételezett mellőzés miatt, amelyben őt és Áront részesítette, Mózes feleségét tekintette e képzelt mellőzés okának. Arra a következtetésre jutott, hogy Czippóra befolyása akadályozta meg Mózest abban, hogy tanácsukat kérje, mint ahogy korábban tette" (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 345. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Az előítélet milyen formái terjedtek el leginkább a társadalomban? Etnikai, vallási, nemzeti, nemi vagy gazdasági? Milyen káros hatását tapasztaltuk a jelenségnek? Hogyan ismerhetjük fel az árulkodó jeleket önmagunkban? Mit tehetünk, hogy a saját hatókörünkben viszszaszorítsuk az előítélet különféle megnyilvánulásait úgy a társadalomban, mint a gyülekezetben, de legfőképpen önmagunkban? Hogyan csökkenthetjük az így kialakult szenvedést?

2. Jetró lányai Mózest először egyiptominak hitték. Ez is mutatja, hogy milyen erősen befolyásolja a kultúra az életünket. Hogyan hat a környezet a hitünkre? Említsünk példát a hitünkkel egyező, és az azzal ellentétes hatásokra is! Melyek a problematikus területek? Minek a segítsége kell hozzá, hogy felülkerekedjünk az efféle gondokon?

ÖSSZEFOGLALÁS: Amikor Cippóra feleségül ment Mózeshez, fogalma sem volt róla, mit tartogat még a jövő. Személyéről keveset hallunk, de abból a kevésből is kitűnik, hogy családjával együtt igazi áldást jelentett Mózesnek, valóban segítségére volt Istentől kapott feladata végrehajtásában.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: