Cippóra, Mózes és Isten rendelkezése

Milyen történetről számol be 2Móz 4:19-26? Mit tett Cippóra és miért?

Az ókori Közel-Keleten több helyen is gyakorolták a körülmetélést, tehát Isten nem új szokást vezetett be népénél, inkább új tartalommal töltötte meg a régit. E rítust sokan a házasság jelének tartották, és a házasságkötéskor végezték el. Isten azonban kiválasztott népéhez fűződő, különleges kapcsolata szimbólumaként utalt rá. Meghagyta Ábrahámnak, hogy a születés utáni nyolcadik napon házanépe minden férfi tagja legyen körülmetélve (1Móz 17:9-14). Ábrahám 99 évesen vetette magát alá a szertartásnak (17–27. versek).

Ha erre való gondolunk, még érthetőbbnek tűnik, hogy Isten súlyos hibául rótta fel Mózes hanyagságát, aki elmulasztotta körülmetélni fiát. Az Úr megparancsolta Mózesnek, szóljon a fáraónak, hogy engedje el Izráelt. Figyelmeztette az uralkodót, elsőszülött fiára halál vár (2Móz 4:23), ha nem hajlandó elengedni „elsőszülött fiá"-t, Izráelt (22. vers). A következő versben (24. vers) már arról értesülünk, hogy Mózes is a halál szélére került, mert nem metélte körül – valószínűleg az elsőszülött – fiát (2Móz 2:22).

1. Tudta Mózes, hogy körül kellett metélni az izraelita fiúgyermekeket? 2. Tisztában volt a rítus jelentőségével? 3. Hogyan hatott volna Izráel népére, ha megtudják, hogy vezetőjük nem végezte el a fián, amit Isten az egész népnek meghagyott? 4. Hogy vette Isten küldötte engedetlenségét?

Figyeljünk Isten szempontjaira, amint az alábbi kérdéseket fontolgatjuk:

Mózes olyan feladat előtt állt, ami halálos veszedelemmel járt. Csakis Isten védhette meg. Ebben a helyzetben különösen fontos volt tehát, hogy az isteni rendelkezések egyikéről se feledkezzen meg.

A Szentírásból nem derül ki, miért nevezte Cippóra Mózest „vérjegyesé"-nek (2Móz 4:25). Talán visszataszító, véres szertartásnak tartotta a körülmetélést. Meglehet, hogy először éppen ő tiltakozott fia körülmetélése ellen, most azonban felelősnek érezte magát a történtek miatt. Felmérte, hogy Isten rossz szemmel nézi engedetlenségét, ezért gyorsan elvégezte, amit valójában Mózesnek, Isten emberének már korábban meg kellett volna tennie.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: