Jákób és Ézsau

Sárától eltérően Rebekának nem voltak vetélytársai sem több feleség, sem ágyasok, sem fogadott gyermekek személyében. Otthonuk boldog lehetett volna, de sajnos még az ideálisnak induló körülmények között is kialakulhatott a viszály.

Olvassuk el Ézsau és Jákób történetét 1Móz 25:19-34 verseiben. Milyen szempontból hibáztathatók a szülők a gyermekeik közötti viszálykodás miatt?

A fiúk születésekor az Úr feltárt Rebekának bizonyos dolgokat a gyermekek jövőjéről. Mire utalt? Ézsau és Jákób melyik jellemtulajdonságai játszottak szerepet sorsuk alakulásában?

Isten nem határozta meg, csak előre kijelentette, mit hoz a jövő. A fiúk saját döntéseikkel kovácsolták sorsukat, tehát nem arról volt szó, hogy az Úr előre megszabta volna életük alakulását.

Az elsőszülöttségi jog hirtelen eladásával Ézsau bebizonyította, hogy üres, könnyelmű ember, aki nem törődik a komoly dolgokkal. Tettei elárulták, hogy nem lett volna alkalmas a nagy család lelki vezetőjének tisztére.

Jákób viszont előrelátó volt. Vágyott rá, hogy lelki vezető lehessen. Ezért még attól sem riadt vissza, hogy csellel vegye el a jogot bátyjától, és az alkut esküvel is megerősíttesse. Ézsau pedig megtöltötte a gyomrát, majd elment, miközben egy cseppet sem foglalkoztatta, hogy miről is mondott le.

„A menny áldásaival és kívánalmaival szembeni közömbössége miatt nevezi a Szentírás Ézsaút 'istentelen'-nek (Zsid 12:16). Ő azokat képviseli, akik nem sokra értékelik a Krisztus által megszerzett üdvösséget, és a föld mulandó dolgaiért feláldozzák mennyei örökségüket. Tömegek élnek csak a mának. Nem gondolnak és nem törődnek a jövővel. Ézsaúhoz hasonlóan kiáltanak: 'Együnk és igyunk, holnap úgyis meghalunk!' (1Kor 15:32)" (Ellen White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 145. old.).

Mennyire vesszük komolyan, hogy Krisztusban megváltást nyerhetünk? Mit kell tennünk, nehogy mi is könnyelműen elfecséreljük azt „egy tál lencséért"? Miért veszélyesebb a könnyelműség, mint azt sokan gondolnák?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: