Okok a mélyben

A testvérek közötti vetélkedések leggyakoribb okai:

„A legtöbb szülő reméli, hogy gyerekei szeretni fogják egymást. Aggodalmat okoz a civódás, verekedés. De miért van az, hogy egyes testvérek kijönnek egymással, mások pedig nem? Személyiségük ütközése vagy a korkülönbség is okozhat problémákat, de az állandó rivalizálás oka rendszerint mélyebben húzódik" – állítja dr. Eia Asen. Mi a sokszor még az utódok életében is folytatódó viszály oka? A családterapeuták szerint vagy a szülők gerjesztették, vagy meg tudták volna akadályozni a bajt.

1. A kistestvér születésekor a nagyobb úgy érzi, hogy elhanyagolják, jobban szeretik a jövevényt. Többségében ez nem igaz, de előfordul, hogy nem törődtek eléggé a „nagyobb" – sokszor alig 2-3 éves – gyermekkel, nem, vagy nem jól készítették elő.

2. Előfordulhat: a szülők szinte a gyermek „bocsánatát" kérik a jövevényért, vagy arról akarják meggyőzni, hogy ha kistestvére lesz, az életében a lehető legjobb dolog történik vele.

3. „Rivalizálás és féltékenység előfordulhat akkor is, ha a szülők tudat alatt az egyik gyereket jobban szeretik" – folytatja dr. Eia Asen. A szülő a „mellőzött" első, középső vagy kicsi gyerekét kivételezett szeretettel veszi körül, aminek hiányától egykor ő szenvedett.

4. Talán a gyerek hasonlít egy kiváló ősre, nagybácsira vagy nagynénire és ezért részesítik különleges elbánásban.

5. Esetleg különleges képességek derülnek ki valamelyik testvérről, pl. jó zenész vagy szereti a matematikát stb.

6. A művészi adottságokkal megáldott családban csak egy olyan téren tehetséges gyerek születik, ezért ő lesz a kedvenc.

7. A gyermek születését több vetélés, esetleg egy testvér halála előzte meg, így az utána születettet jobban babusgatják a szülők.

8. A beteg gyermek (jogosan) több figyelmet kap, közben az egészségessel nem törődnek eleget.

9. Megesik, hogy több kislány után végre születik egy fiúcska a családban, a szülők pedig – többnyire az apa – kifejezik: a kis jövevény különlegesebb, mint a többi. EKZS

Leginkább akkor teljesednek a szülők reményei, hogy gyermekeik szeretik egymást, ha ők maguk szeretik egymást, és bölcsességet kérnek Istentől egyenként a gyermekek neveléséhez.

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: