NÖVEKEDNI SZERETETBEN

A Szentírás arra tanít, hogy szeressük Istent teljes szívünkből, lelkünkből és elménkből, a felebarátainkat pedig úgy szeressük, mint önmagunkat. Szeretnünk kell ellenségeinket és hittestvéreinket. Ez Isten parancsa, de nem mindig könynyű betartani, mivel természetünkből adódóan önző bűnösök vagyunk, akik minden másnál jobban szeretjük önmagunkat. Általában azt szeretjük, aki viszont szeret. A Bibliában azonban az áll, hogy ez nem elég (Mt 5:44). Meg kell erősödni az Úrban ahhoz, hogy képesek legyünk szeretni nemcsak azokat, akik nem szeretnek, de azokat is, akik ellenségesek velünk!

Olvassuk el 1Kor 13:8 versét. Mire mutatott itt rá Pál, és miért olyan fontos ez? Mit tudhatunk meg ezáltal a szeretet fontosságáról, erejéről? Lásd még Mt 22:37-38; Gal 5:14; 1Jn 3:14; 4:7–8, 16!

Mivel gyakran használjuk a szeretet szót, könnyű szem elől téveszteni, mit is jelent valójában. A bibliai példák alapján a szeretet nem annyira érzelem, mint inkább cselekedet. A Szentírás utalásai szerint a szeretet a hozzáálláson és a tetteken múlik (1Kor 13). Tudjuk, hogy a szeretet tettekre sarkall. A Bibliában egyértelmű példáját láthatjuk annak, hogy mi is a szeretet: „Arról ismertük meg a szeretetet, hogy Ő az életét adta érettünk" (1Jn 3:16). Ahhoz, hogy képesek legyünk ilyen szinten szeretni, meg kell feledkeznünk jogainkról, saját érdekünkről és sérelmeinkről. Ezt pedig csakis Isten ereje által, Istenben és kegyelmében növekedve tudjuk megtenni.

Hányszor előfordul, hogy tévedünk; tévedünk teológiai kérdésben, a tantételeket illetően, vagy mások indítékainak megítélésében! A szeretet azonban nem vihet rossz irányba. Igaz, sokszor tévedünk, vétünk, de az nem lehet hiba, ha szeretjük a többi embert. Még ha milliószor tévedünk is, a szeretet biztosan nem tévedés, hiszen Isten azt hagyta meg, hogy még az ellenségeinket is szeressük. Nem is tudjuk igazán elképzelni, milyen ereje lenne bizonyságtételünknek, ha a Krisztus nevét vallók mind úgy szeretnék az embereket, ahogy Krisztus!

Hogyan viszonyultunk az utóbbi időben azokhoz, akikkel gyakran találkozunk? Mit árulnak el tetteink szeretetünk mértékéről? Hogyan tanulhatunk meg úgy szeretni, ahogy Isten megkívánja tőlünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 2. negyedév

A Biblia üzenete a ma emberének

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: