A Biblia és a tudomány

E HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 1:1; 2:1–2; 7:11-24; 5Mózes 4:32; Zsoltár 100:3; 139:14; Ézsaiás 42:5; 45:18; Jeremiás 33:22; János 1:1-3; Zsidók 1:2

„Az Úrnak félelme feje a bölcsességnek; a bölcsességet és erkölcsi tanítást a bolondok megútálják" (Péld 1:7).

KULCSGONDOLAT: Sokan úgy vélik, hogy a tudomány ellentmond a Bibliának. Ezzel szemben azonban a tudomány nagyban hozzájárulhat Isten Igéjébe vetett hitünk megerősödéséhez.

A felvilágosodás kezdetétől fogva (a XVII. század eleje) általában azt gondolták, hogy a tudomány lehetőséget teremt Isten megismerésére. A korszak nagyjai (Descartes, Kepler, Galilei, Kopernikusz, Newton) úgy vélték, hogy munkájuk nyomán felfedezhető lesz a Teremtő keze munkája. Saját munkásságáról szólva Kepler a következőt írta: „Az egyiptomiaktól ellopott aranyedényekből építek Istenemnek szent sátrat… A kockát elvetettem, a könyvet megírom. A most élő emberek olvassák majd, vagy csak a jövő nemzedék? Mitsem számít, akár egy évszázadon át is várakozhat olvasójára, hiszen Isten is hatezer éve várta, hogy egyetlen ember őt próbálja megismerni." Idővel azután a tudomány távolodni kezdett Istentől, inkább tisztán a materialista, ateista gondolkodás pályájára állt rá. Később ez vezetett el a hit és a tudomány viadalához, amiről manapság annyit hallani.

Tisztában vagyunk azzal, hogy bizonyos pontokon a tudomány valóban szembefordul a Szentírás tanításával, ezen a héten azonban mégis azokra a területekre összpontosítjuk a figyelmünket, amelyekkel kapcsolatban a tudomány megerősíti a Bibliába vetett hitünket.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 2. negyedév

A Biblia üzenete a ma emberének

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: