ÚJABB FELFEDEZÉSEK

Zsid 11:24–27 szerint mi mindenről mondott le Mózes azzal, hogy Istent választotta?

Milyen kincseknek fordított hátat Mózes? 1922-ben Howard Carter feltárta a Kr. e. XIV. században élt Tutankhamon sírját. Így jobban megérthetjük a Mózesre és Egyiptom kincseire vonatkozó szöveget. A Kairói Múzeumban 1 700-nál is több tárgyat állítottak ki a Tutankhamon sírjában találtak közül. Ott látható a fáraó színarany halotti maszkja, egy aranyból készült hajó, 143 ékszer és rengeteg drága dísz. Egyedül ez a sírkamra több millió dollár értékű káprázatos kincset rejtett. Megismétlem, ez mind egyetlen fáraó sírkamrájából került ki! A Biblia szerint Mózes temérdek kincsről mondott le, „mint aki látja a láthatatlant" (Zsid 11:27, új prot. ford.).

Siegfried Horn rávilágított: Tutankhamon sírjának feltárása azoknak a bibliakritikusoknak az állításait is megcáfolta, akik szerint „a Józsué és Bírák könyvében szereplő történetekben a vas említése bizonyítja e könyvek késői keletkezését. Korábban ugyanis úgy gondolták, hogy a Kr. e. XII. századig nem használták a vasat. A Tutankhamon sírjában talált, vasból készült tárgyak ellenben bizonyságul szolgálnak arra, hogy abban a korban is használtak már vasat" (Siegfried Horn: The Spade Confirms the Book. [Washington, D. C., Review and Herald Pub. Assn. 1957.] 121. old.). Ez a felfedezés további bizonyítékokat szolgáltat a bibliai történetek hitelességére nézve.

Olvassuk el 1Sám 15:2–3 verseit. Mire szólította fel Isten Izráel népét?

Sokakat felettébb zavarnak az efféle részek. A régészet azonban nagyobb bepillantást enged ebbe a kérdésbe is, jobban megérthetjük, miről volt itt szó. A kutatások megerősítik, hogy a kánaáni vallás jellemző szokásai rendkívül erőszakosak és véresek voltak, szertartásaik során különösen kegyetlen, szörnyű dolgokat hajtottak végre. Eszerint azt is mondhatjuk, hogy Isten az izraeliták által tartott felettük ítéletet. 1Móz 15:16 is vet némi fényt a kérdésre, így kicsit jobban megérthetjük a történteket.

Miért annyira fontos bízni az Úr jóságában, még ha vannak is nehezebben érthető szakaszok, mint pl. 1Sám 15:2–3? Kérjük az Urat, hogy erősítse meg a hitünket, ha nehezebben érthető részekkel találkozunk!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 2. negyedév

A Biblia üzenete a ma emberének

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: