VALÓRA VÁLT PRÓFÉCIÁK

Tudjuk, hogy a Bibliában számos prófécia szerepel, amelyek közül igen sok már be is teljesedett. A mi szemszögünkből nézve igen érdekes visszatekinteni, és a régészeti felfedezések nyomán figyelemmel kísérni, hogy ezek a próféciák éppen úgy teljesedtek, ahogy a Biblia előre megmondta.

Vegyük például Ninivét, az Asszír Birodalom fővárosát még hatalma és dicsősége tetőfokán. Egy világbirodalom központja volt. Hivatalaiból kormányzókat küldtek ki, hogy a hatalmas birodalom tartományait igazgassák keleten Perzsiától és Arábiától nyugatra a Földközi-tenger zöld partjaiig, délen Etiópia határvidékétől északra egészen a Fekete-tengerig. A Biblia azonban megjövendölte, hogy ez a birodalom sem marad fenn soká.

Náhum próféta szavainak értelmében mi következett e hatalmas városra, Ninivére? Lásd Náh 3:2–7!

Kr. e. 612-ben a méd és babiloni seregek összefogtak és elpusztították a várost. A palotákat felgyújtották, a templomokat lerombolták, az erődítményeket lerontották.

Olvassuk el Ézs 13:19–22 verseit. Milyen sorsot ígért a prófécia egy másik nagyhatalomnak, Babilóniának?

Az évek során felszínre került régészeti leletek bebizonyították, hogy Babilon valaha valóban káprázatosan szép nagyváros volt. A város magját körbefogó fal úgy 18 km hosszúságban húzódott, nagyjából 26 m szélességben. Sok kaput nyitottak rajta, mint pl. a színes, zománcozott cseréppel kirakott Ishtar kapu, amit 575 sárkány és bika valamint 120 oroszlán képe díszített. Megemlíthetjük még Nabukodonozor pazar díszítésű palotáját, amelynek ebédlője és trónterme több mint 17 m széles és kb. 51 m hosszú volt. A régészeti leletek tanúsága szerint a várost hihetetlen pompa övezte az ókorban, most mégis romokban hever.

Babilon romokban hever? Ninive elpusztul? Éppen annyira hihetetlenül hangzott ez egykor, mintha ma valaki azt mondaná, hogy az Egyesült Államok romhalmazzá válik. Pedig mi az, ami igazán időtálló a földön? Mit tekintsünk hát a legfontosabbnak?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 2. negyedév

A Biblia üzenete a ma emberének

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: