TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Istennek vannak hűséges tanúbizonyságai, akikre rábízta az igazságot, akik megőrizték Isten Igéjét. Isten csodájának köszönhető, hogy a héber és görög nyelvű Szentírás kéziratai fennmaradtak az évszázadokon át" (Ellen G. White: 32. levél, 1899.).

A Holt-tengeri tekercsek mellett ismerünk még két régi iratot, amelyek szintén az Ószövetség másolóinak rendkívül pontos munkájáról tanúskodnak. Az egyik az Ószövetség görög fordítása, a Septuaginta, a másik pedig az a szöveg, amit a mai Palesztina területén, a Nablusban élő samaritánusok elődei őriztek meg. Az Ószövetséget kutató R. Laird Harris így fogalmazott: „Most egészen bizonyosak lehetünk abban, hogy a másolók különös gonddal és pontossággal kezelték az Ószövetséget, ahogy látjuk, már Kr. e. 225-ben is. Abban az időben a szövegnek két vagy három példánya létezett, amiről másoltak. E példányok között elenyészően kevés az eltérés. Ebből arra lehet következtetni, hogy a korábbi másolók is szintén nagy hűséggel és alapossággal adták tovább az Ószövetség szövegét. Felelőtlen kétkedés volna ezek után is tagadni, hogy az Ószövetség jelenlegi formájában nagyon közel áll ahhoz, amiből még Ezsdrás tanította a törvényt a babiloni fogságból visszatért népnek" (R. Laird Harris: Can I Trust My Bible? [Chicago, Moody Press. 1963.] 124. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA:

1. Lev Tolsztoj híres műve az Anna Karenina. Megfordulna olyasmi a fejünkben, hogy Tolsztoj az üldöztetést, az emberek elutasítását, a börtönt vagy talán még a halált is vállalva kitartott volna a regénybeli történet valósága mellett, miközben tisztában volt vele: az egészet ő maga találta ki? Miért jó példa ez arra, hogy nem találhatták ki a tanítványok Krisztus feltámadásának történetét?

2. Isten bőségesen ellátott bizonyítékokkal, ennek ellenére mindig megvan a lehetőség a kétkedésre, maradnak kérdések, amelyekre nem találjuk meg a választ. Hogyan segíthet szombatiskolai csoportunk azoknak, akik a Biblia hitelességének kérdésével küzdenek?

3. Gondolkozzunk el ismét a vasárnapi rész végén található kérdésről. Mit tanulhatunk egymástól?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 2. negyedév

A Biblia üzenete a ma emberének

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: