AZ ÓSZÖVETSÉG

Olvassuk el Mk 15:28; Lk 4:21; Jn 13:18; 17:12; 19:24; Gal 3:22; 2Tim 3:16; Jak 2:23 verseit. Hogyan tekintettek az Újszövetség írói az Ószövetségre? Milyen üzenetet találunk az idézett szavakban?

Az elmúlt héten is megállapítottuk, hogy a Biblia pontosságát támasztják alá azok a kimagasló próféciák is, amelyeket az Ó- és az Újszövetségben találunk. Teljesedésük mutatja, hogy a Szentírás két fő részében egyformán megbízhatunk. E próféciák egymás hitelességét igazolják.

De még ennél is tovább mehetünk. A bibliakritika képviselői hosszú éveken át sulykolták az emberekbe, hogy nem bízhatnak fenntartás nélkül az Írásban. Egyik fő érvük az volt, hogy Kr. u. 900 körüli időből maradt fenn az első teljes héber Szentírás, és mivel akkoriban nem voltak fénymásoló gépek, minden bizonnyal sok hiba került a szövegbe. Hogyan is bízhatnánk meg tehát az Ószövetségben?

Majd 1947 elején a világ értesült arról, amit később „a század legnagyobb régészeti felfedezésének" kiáltottak ki. A Holt-tengerhez közel eső barlangokban régi agyagkorsókra bukkantak, bennük a mára híressé vált Holt-tengeri tekercsekkel, amelyek közül több a Kr. e. 150 és Kr. u. 70 közötti időből származott. Ez azt jelenti tehát, hogy a szöveg egyes részei jó ezer évvel idősebbek az addig ismert szövegeknél. A holt-tengeri leletek között volt Ézsaiás könyvének eddig legrégebbi, teljes egészében meglévő kézirata, valamint az Ószövetség szinte minden könyvének részletei. Sámuel könyveinek málladozó tekercseit is megtalálták, valamint Habakuk könyvének két hiánytalan fejezetét.

Amikor a tudósok a Holt-tengeri tekercseket összehasonlították más kéziratokkal, nagy csodálkozással fogadták, hogy mennyire pontos a mai Biblia. A legtöbb esetben csupán apróbb betűhibákat találtak. A Holt-tengeri tekercsek felfedezése igen erős külső bizonyíték az Ószövetség szövegének megbízhatósága mellett.

Ugyan miért közölte volna Isten az emberrel az Igét, ha nem ad bizonyosságot a hitelességét illetően? Vajon ne bízhatnánk éppen úgy Isten Igéjében, mint ahogy a Biblia Istenében bízunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 2. negyedév

A Biblia üzenete a ma emberének

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: