DÁNIEL 2 PRÓFÉCIÁJA

Tekintsük át Dániel 2 próféciáját. Mit jelent nekünk, hogy Isten előre kijelenti a jövőt?

A világtörténelem is alátámasztja e prófécia pontosságát. Babilon arany birodalma uralta a világot Kr. e. 605–539. között. Romjait Irakban találjuk, Bagdadtól kb. 110 km-re délre. A Biblia nemcsak Babilon bukását jövendölte meg (Jer 51:49, 53), hanem azt is, hogy ki vezet majd hadjáratot ellene (Ézs 45:1–4). 175 évvel a prófécia elhangzását követően Círus és serege meg is jelent Babilon kapujában.

A médek és a perzsák Kr. e. 539–331. között uralták a világot. Dán 2:39-ben azonban így szólt Isten: „Azután pedig egy harmadik királyság, rézből való, amely az egész földön uralkodik" (új prot. ford.). Dán 8:21 elmondja, hogy a harmadik hatalom a Görög Birodalom. Nagy Sándor seregei rövid idő alatt uralmuk alá hajtották a világot. Mellvasuk és sisakjuk rézből volt, éppen úgy, mint a pajzsuk és kardjuk is. Találó jelkép a réz a görögökre!

A görögöket Róma vas birodalma kényszerítette térdre Kr. e. 168-ban, ezzel a prófécia ismét drámai módon teljesedett. A világhatalmak közül Róma uralma tartott legtovább, ötszáz évig meghatározó erő maradt. Fennhatósága a Brit-szigetektől a Perzsa-öbölig, az Északi-tengertől a Szaharáig, a Csendes-óceántól az Eufráteszig terjedt.

Dániel azt is leírta, hogy „az a királyság ugyanis szétszakad" (Dán 2:41, új prot. ford.). A birodalom később független királyságokra tagolódott, amelyekből a mai európai országok nőttek ki. Ezek azonban „egymással nem egyesülnek, minthogy a vas nem egyesül a cseréppel" (Dán 2:43). A prófécia szerint ma a lábfejek és lábujjak idejében élünk.

Ezután következik Isten örök országa, amely mindörökre megmarad. Dániel jövendölése igaznak bizonyult egészen idáig. Balgaság volna nem bízni benne éppen az utolsó birodalmat illetően!

Lenyűgöző prófécia! Krisztus előtt több mint 500 évvel élt Dániel, aki a mai európai viszonyokról is írt! Megtehette volna Isten ereje nélkül?! Időnként úgy érezzük, hogy nehéz az Úrban bízni? Gondoljunk erre és a többi beteljesedett próféciára. Kérjük az Urat, hogy erősítse meg hitünket!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 2. negyedév

A Biblia üzenete a ma emberének

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: