PRÓFÉTAI FELHATALMAZÁS

A héber naba ige azt jelenti, hogy „prófétálni". Ebben a szóban benne foglaltatik az a gondolat, hogy valakiből ihletés hatására szenvedélyesen árad a szó. A nabi főnév azt jelenti: „próféta", „szószóló", aki felhatalmazást kapott más nevében beszélni (lásd 2Móz 6:28–7:1). A Szentírás még egy másik szóval is utal a prófétaság ajándékát elnyert személyre. Ez a „látó". Két héber szó is van, amit így fordítunk. A próféták képességet kaptak arra, hogy meglássák, ami az átlagember számára láthatatlan. A próféták tehát nemcsak láthatják, amit mások nem, de szólniuk is kell azokról a dolgokról. Gyakran igen szenvedélyesen, nagy erővel tették ezt.

Mire figyelmeztetett Jézus Mt 24:24-ben a prófétákkal kapcsolatban? Még mi az, amit szintén beleérthetünk szavaiba?

Jézus a hamis prófétákra vonatkozó kijelentéssel lényegében utalt az igaz próféták létére is. Hiszen ha minden prófétát el kellene vetnünk, azaz el kellene utasítanunk magát a prófétaság ajándékát is, akkor szükségtelen lenne külön óva inteni az embereket a hamis prófétáktól.

Milyen elv mutatkozik meg Mt 24:32–33 és Jn 13:19 verseiben a próféciával kapcsolatban?

Jézus ezekkel a szavakkal adta tudtunkra, hogy a prófécia nem csupán a jövőbelátás képességét jelenti. Valójában az Úr azért adja a próféciát, hogy megerősítse Istenbe és Igéjébe vetett hitünket, miután az események már bekövetkeztek. Minél inkább látjuk a próféciák beteljesedését, annál erősebben hisszük, hogy a Biblia valóban Istentől származik.

Különböző próféciák vannak. Az egyik csoportba a Messiás, az Úr Jézus Krisztus eljövetelére vonatkozó jövendölések tartoznak. A próféciák másik csoportja Izráel és más népek jövőjéről szól, de vannak olyanok is, amelyek a világ végével és az azután következő eseményekkel foglalkoznak.

Milyen szerepe volt saját hitéletünkben a próféciáknak? Mit tanulhattunk meg a próféciákról időközben? Milyen tanácsot, figyelmeztetést mondanánk a prófétaság ajándékával kapcsolatban annak, aki még csak most kezdi hívői életét?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 2. negyedév

A Biblia üzenete a ma emberének

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: