TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„A Bibliát ihletett emberek írták le, de nem Isten kifejezési és gondolkodási módja szerint… A Biblia írói Isten írnokai voltak, nem toll gyanánt szolgáltak. Nézzük meg őket. Nem a Biblia szavai ihletettek, hanem az emberek voltak ihletettek. Az ihletés nem az ember szavaira vagy kifejezéseire hat, hanem magára az emberre, aki a Szentlélek hatása alatt gondolatokkal telik meg. Szavai azonban magukon viselik az egyes ember gondolkodásának a jegyeit. Az isteni elme kisugárzik. Az isteni gondolat és akarat összekapcsolódik az ember gondolatával és akaratával; így az ember Isten szavát ejti ki" (Ellen G. White: Selected Messages. 1. köt. 21. old.).

„A Bibliát, amely bár Istent nevezi meg szerzőjének, emberi kezek írták. Különböző könyveinek sokféle stílusában számos író számtalan jellemvonása tükröződik" (Ellen G. White: A nagy küzdelem. Budapest, 1985, H. N. Adventista Egyház. 9. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Beszélgessünk a csoportban a csütörtöki kérdésre adott válaszokról!

2. Nevezzünk meg néhány intézményt, ágazatot, amelyek szintén valamilyen hatalmat képviselnek (pl. a kormány, a média, a tudomány, a kultúra stb.). Hogyan lehet közöttük egészséges egyensúlyt kialakítani, méghozzá úgy, hogy eközben a Biblia tekintélye legyen a legfontosabb, a döntő az életünkben?

3. Kétségtelen, hogy a Szentírásban találni nehezen érthető részeket. Miért nem szabad meglepődni ezen, ha figyelembe vesszük, hogy a Biblia miről szól, milyen témákkal foglalkozik? Hogyan segíthetünk egymásnak megőrizni a Szentírásba, mint Isten Igéjébe vetett hitet, még ha találunk is benne nehezebben érthető részeket?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 2. negyedév

A Biblia üzenete a ma emberének

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: