„EMLÉKEZZÉL MEG A TE TEREMTŐDRŐL"

Salamon ott folytatja, ahol az előző szakaszban abbahagyta. További tanácsokkal szolgál a fiataloknak, figyelmeztet „a veszedelemnek napjai" közeledtére. Az elmúlt heti részben különféle gondokra vonatkoztattuk a figyelmeztetést, itt azonban inkább az idős korra értendő. Feltételezhetjük, hogy Salamon „a veszedelemnek napjai" kifejezéssel az idős kort jellemezte.

Préd 12:3-ban mi tükrözi az előző versek gondolatát? Mi a lényege Salamon üzenetének?

A „Teremtő" szó a héberben a „teremteni" igéből származik, ami 1Móz 1:1-ben is előfordul. A héber bara ige Isten tevékenységét jelöli (Ézs 65:17; Ám 4:13; Mal 2:10), emberi cselekedetre nem vonatkozik. Salamon tehát a Biblia egészével egyezően teremtőként mutatja be Istent. Az Úr az Isten, mert Ő teremtett.

Az is érdekes, hogy a héberben a „Teremtő" és 1Móz 1:1-ben az „Isten" szavak többes számban állnak. Az évszázadok során számos magyarázat született erre vonatkozóan, amit sok keresztény a Szentháromság bizonyítékának tekint (1Móz 1:26; 3:22; 11:7).

Salamon eltékozolta élete virágát, fiatalságát, ezért óva int attól, hogy példáját kövessük. Jó, ha akár fiatalon, akár idősen elfogadhatjuk az Urat, mégis minél előbb tesszük meg, annál jobb. Salamon kétség kívül arra akart figyelmeztetni, hogy ne forduljunk el Istentől ifjúságunk idején.

Miért jobb, ha az ember már fiatalon elfogadja az Urat, mintha idős koráig várna? Mi az előnye a fiatalon meghozott döntésnek? Beszélgessünk erről szombatiskolai csoportunkban! Mit tanulhatunk egymástól? Lásd még 5Móz 10:13; Lk 13:4–5; Fil 3:13–14!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: