„A dolognak summája"

E HETI TANULMÁNYUNK: Prédikátor 12:3–16*

„A dolognak summája, mindezeket hallván, ez: az Istent féljed, és az ő parancsolatit megtartsad; mert ez az embernek fődolga!"

(Préd 12:15)

Andrej Bitov, orosz író így fogalmazott élete egyik sorsdöntő pillanatáról: „27 éves koromban történt, amikor éppen a leningrádi metrón utaztam, hogy hirtelen rettenetes elkeseredés tört rám. Kilátástalannak, értelmetlennek éreztem az életem. Majd váratlanul megfogalmazódott bennem egy gondolat: Isten nélkül semmi értelme az életnek. Döbbenten egyre csak ismételgettem ezt a mondatot, és haladtam rajta felfelé, mint a mozgólépcsőn, a metróból kilépve azután Isten világosságába értem, és folytattam az életem" – (Ravi Zacharias: Can Man Live Without God? [Nashville, Ten.: Word Publishing, 1994.] 59. old.).

Bizonyos értelemben A prédikátor könyve egészét így foglalhatnánk össze: „Isten nélkül az élet értelmetlen". Ezt azonban kétféleképpen is vehetjük. Nem csak úgy, hogy ha nincs Isten, az életnek semmi értelme. Azt is elmondhatjuk, hogy ha Isten nélkül élünk, ha nem ismerjük el, nem fogadjuk el sem Őt, sem törvényét, akkor az élet értelmetlen. Azért is igaz ez, mert állandóan körülöttünk ólálkodik a halál, hogy a feledés leplét borítsa ránk. Nem találunk feleletet az élet kérdésére anélkül, hogy a halál kérdését megoldanánk. Választ egyedül Jézus ad, aki diadalt aratott a halál felett, és győzelme által azt kínálja fel, amihez másutt nem juthatunk hozzá. „Nálam nélkül semmit sem cselekedhettek" (Jn 15:5) – mondta Jézus, ami természetesen vonatkozik életünk értelmének megtalálására is.

A héten A prédikátor könyve tanulmányozásának végére érünk. A Szentírás ezzel a különleges könyvvel is e fontos kérdésre hívja fel a figyelmünket, amiről sajnos az emberek könnyen megfeledkeznek.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: