A TE IFJÚSÁGODNAK IDEJE

Olvassuk el Préd 12:1-2 verseit. Mire gondolt Salamon? Milyen feszültséget, ellentétet látunk ezekben a versekben?

Isten az egyik kezével ad, a másikkal pedig elvesz? Arra célozna ezzel Salamon, hogy „érezd jól magad, de ne feledd, Isten végül majd ítéletre hív"? „Mintha azt mondanánk egy gyereknek: 'Csak rosszalkodj nyugodtan, mert úgyis mindenért megkapod a büntetést!'" – fogalmazott egy rabbi régen ezt a verset magyarázva.

A rabbi természetesen tisztában volt vele, hogy nem ez a szöveg lényege. Inkább úgy tűnik, Salamon azt akarta kiemelni, hogy az élet ajándék Istentől, és éppen ezért jó! Isten azért teremtett, hogy élvezzük az életet, jól érezzük magunkat a bőrünkben, örömmel vegyük mindazt, amit Isten megteremtett. Különösen fiatal korban örüljünk az életnek, amikor még feszül bennünk az energia, az erő, tele vagyunk célokkal, reményekkel.

Az „élvezetnek" azonban többféle módja is lehetséges. Élvezhetjük „a bűnnek ideig-óráig való gyönyörűségét" (Zsid 11:25), de örülhetünk az Úrban is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy élvezzük Istentől kapott ajándékainkat, méghozzá Isten akarata szerint. Az energiától duzzadó, szenvedéllyel teli fiatalok könnyen beleesnek a hibába, hogy éppen Istentől kapott ajándékaikkal ártanak saját maguknak (lásd Példabeszédek 7). Azt is meg kell említenünk, hogy az ítélet idején számot kell majd adnunk tetteinkről Istennek!

Hogyan helyezi megfelelő megvilágításba Préd 12:2 az 1. versben olvasottakat?

Ismét csak azt mondhatjuk, hogy a Szentírás egészének az üzenetét kell figyelembe vennünk. Salamon arra utal, hogy jó, ha örülünk Istentől kapott ajándékainknak, áldásként élvezve azokat, nem pedig a bűn és a gonoszság útjára térve. Figyeljünk a helyes megközelítésre, hiszen egy nap elmúlik gyermekkorunk, ifjúságunk, sőt az életünk is, akkor pedig számot kell adnunk minden tettünkről.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: