Gondolatok, szavak és tettek

E HETI TANULMÁNYUNK: Prédikátor 9:21–10:17*

„A döglődő legyek a kenetkészítőnek egész csésze olaját tönkre teszik; csöppnyi balgaság súlyosabban esik a latba, mint a bölcsesség és a dicsőség"A prédikátor könyvét tanulmányozva mostanra már világosan láthatjuk, hogy nem jellemző rá az egységes gondolatvezetés. Nem mintha a könyvben szereplő témák nem képeznének egységet, csak nem könnyű ezt felismerni. Nincsenek rendszerbe foglalva, az egymást követő gondolatok nem az előzőek folytatásainak érezhetők.

(Préd 10:1, Szent István Társulat fordítása; a Károli fordításban 9:21).

Nagyon is fontos elemeket tartalmaz A prédikátor könyvének ez a része, amelyeket érdemes tanulmányozni, különösen a Szentírás többi részével összevetve.

E heti tanulmányunk címe: Gondolatok, szavak és tettek, mert ez a három szó foglalja össze a fejezet témáját. Salamon kitér gondolatainkra, szavainkra és tetteinkre, bár nem éppen ebben a sorrendben. Természetesen, ha szót ejtünk a gondolatokról, a szavakról és a tettekről, akkor már szinte mindent érintettünk.

Megkapó költői stílusával Salamon további kérdéseket vet fel. Helyenként meg kell küzdenünk a fejezet mondanivalójának a megértéséért, de utána tapasztalni fogjuk, hogy ez a rész is tele gyakorlati bölcsességgel, amit jól teszünk, ha megszívlelünk!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: