MINDENKI UGYANARRA A SORSRA JUT?

Préd 9:4 nagyszerű példa arra, hogy mennyire fontos az egész Bibliával összefüggésben olvasni A prédikátor könyvét. Itt is érdemes megemlíteni az Adventista Bibliakommentárban olvasható figyelmeztetést: „Az ilyen szakaszokat nem szabad erőszakosan a szövegösszefüggéssel ellentétes értelemben magyarázni, hogy mindenképpen valamilyen, általunk feltételezett igazságot próbáljunk meg kihozni azokból, amikor nem egyeznek a Szentlélek által ihletett tanítással" – (The SDA Bible Commentary, 3. köt. 1060. old.).

Ha tehát Salamon szavait a megfelelő szövegösszefüggésben nézzük, nagyon is igaza van. Végezetül mindenkire halál vár. A halál erősebb a természetnél, legalábbis az általunk ismert természetnél. Van, aki azt feleli erre, hogy a halál a természet része, hiszen minden élő meghal. Tudjuk, a halál nem tesz különbséget jók és rosszak között.

Mégis, ha azt állítanánk, hogy ugyanaz a sors (a halál) vár mindenkire, akárhogy él, ezzel mintha azt mondanánk: ugyanarra a sorsra jut mindenki, aki iszik – akár vizet, akár arzént enged le a torkán. Rövidtávon nézve valóban mindenki meghal, de nem elég rövidtávon gondolkodni. Ha Beethoven 9. szimfóniájának csak az első néhány ütemét hallgatjuk meg, az még nem ér fel az egész szimfóniával! Csak a teljes Bibliát olvasva figyelhetjük a világ eseményeit hosszú távú szemlélettel.

Keressük ki a következő szövegeket: Dán 12:2; Mt 25:32–41; Jn 3:16; 5:29; Jel 20:6–15. Mi az emberiség végső sorsa tehát?

A Bibliában egyértelműen azt találjuk, hogy végső soron nem egy sors vár minden emberre, hanem vagy örök élet, vagy örök halál. Középút nem létezik. Vagy örök életre jutunk, vagy örökre meghalunk.

Jézus Krisztus által mindenki esélyt kapott az örök élet elnyerésére. Krisztus minden ember helyett vállalta a halált, egyetlen ember sem kivétel. Egyforma lehetőséget biztosít az Úr. Mi lesz a sorsunk végül? Csak a mi döntésünkön múlik!

Vegyük számba döntéseinket, de ne csak a kiemelkedően fontosakat, hanem a mindennapi, kisebb dolgainkkal kapcsolatosakat is. Melyik vég felé haladunk tehát?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: