ISTEN KEZÉBEN

„Mindezt megfigyeltem, mert tisztán akartam látni mindezt, hogy az igazak és a bölcsek minden munkájukkal együtt Isten kezében vannak. Az ember azt sem tudja, hogy szeretet, vagy gyűlölet vár-e rá: minden előtte van"

(Préd 9:1, új prot. ford.; a Károli fordításban a 3. vers!).

A Károli fordítás szerint a 9. fejezet 3. verse szorosan kapcsolódik az előző két vershez, ahol Salamon azt fejtegette, hogy az ember nem értheti meg Isten útjait. Mintha a király ezt mondaná: Képtelenek vagyunk megérteni Isten dolgait, ám biztosak lehetünk benne, hogy az Úr le nem veszi szemét arról, aki hűséges hozzá.

Mennyire helytálló Salamon következtetése? Mit jelent az, hogy

„az igazak... Isten kezében vannak"

?

Isten kezében lenni természetesen nem jelenti azt, hogy az életünket messze elkerüli minden fájdalom, szenvedés és tragédia. A leghűségesebb keresztény sem tudja előre, mi vár rá „a nap alatt". Talán erre utalt Salamon a kifejezéssel. Isten kezében vagyunk, ám ez nem jelenti azt, hogy nem tudjuk meg, mi a szenvedés. Keresztényként azonban még a tragédiák közepette is bízhatunk Isten jóságában, kegyelmében. Képzeljük csak el, hogyan éreznénk magunkat a különböző nehéz helyzetekben, ha nem hinnénk a szerető, gondviselő Istenben, aki megígérte, hogy egy nap „eltöröl... az ő szemeikről minden könnyet" (Jel 7:17)!

Gondoljunk bele, milyen lehetett azoknak a bibliai hősöknek, akik igen nehéz helyzetbe kerültek, mégis Isten kezében tudták az életüket! Gondoljunk pl. Józsefre és Keresztelő Jánosra a börtönben. Beszélhetünk Jóbról is, aki tulajdon életén kívül szinte mindent elveszített, úgy ült a hamuban. Megemlíthetjük Dánielt az oroszlánok vermében. Válaszszunk ki valakit, és képzeljük el, hogy kétségbeejtő helyzetében milyen könnyen kételkedhetett volna az Úr szeretetében és gondviselésében. Mi a tanulság ebből, ami segítségünkre lehet kísértéseink és kétségeink idején?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: