BIZALOM ÉS IGAZSÁG

Olvassuk el Préd 8:11–13 verseit. Mit akart Salamon kiemelni? 11. vers 12. vers 13. vers

Salamon továbbra sem szakad el az élet igazságtalanságának fájdalmas kérdésétől (lásd még 14. vers). Megjegyzi, a gonoszok gyakran valóban bármit megtehetnek, méghozzá anélkül, hogy tetteikért közvetlenül megkapnák a büntetést. Néha persze tanúi lehetünk a gonoszok szenvedésének is bűneik következtében. Rendben van, ez időnként megtörténik. Az már viszont egy másik kérdéshez vezet, hogy miért nincs ez mindig így? Miért nincs igazság a földön?

Salamon nem adja meg a választ, ehelyett igen nyomatékos figyelmeztetést fogalmaz meg: Ne törődj a gonoszokkal, csak bízz Istenben. Ő majd megadja jutalmadat.

Salamon tehát arra bátorít, hogy hittel, bizalommal éljük az életünket. Tagadhatatlan, hogy sok az igazságtalanság, mindannyian jól tudjuk. Isten látja leginkább, de nem adott magyarázatot mindenre. Mégis arra kér, higgyünk, engedelmeskedjünk és bízzunk Jézus Krisztus érdemében, mert ez üdvösségünk reménysége. Olvassuk el Jn 14:9; Gal 3:21–22; Zsid 1:1–2; 1Jn 5:3 verseit. Ezek a részek fejezik ki az igazságot, amit Isten már kinyilatkoztatott, még ha nem is nevezte meg „a nap alatt" történő sok rossz dolog okát.

Az előző részhez hasonlóan ennek a szakasznak is az a lényege, hogy ne abban bízzunk, amit látunk és értünk, hanem Isten ígéreteiben, aki Jézus, a keresztet vállaló Jézus által kinyilatkoztatta önmagát, bemutatta szeretetét.

Nagyon zavar a világban tapasztalható sok igazságtalanság? Akkor gondoljunk a kereszt igazságtalanságára, az egész világmindenség legnagyobb jogtalanságra! Krisztus azért vált áldozattá, hogy mi üdvösségre juthassunk. Miért tudunk jobban bízni Isten jóságában a minden oldalról szorongató hamisság ellenére is, ha erre gondolunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: