A KIRÁLY PARANCSAINAK BETARTÁSA

Keresztényként állandóan szembesülünk azzal a feszültséggel, hogy ebben a világban élünk, de egy másik ország polgárai vagyunk. Augustinus az Isten Városa és az ember városa közötti különbséggel fejezte ezt ki.

Olvassuk el Zsid 11:13–16 verseit. Mi tudhatunk meg ebből a szakaszból a két világról, aminek feszültségében élünk?

A keresztények számára az egyik lehetséges feszültség természetesen abból adódik, hogyan viszonyulunk az államhatalomhoz. Mindenki a hatalmat gyakorló állam fennhatósága alatt él, amely az adott országban törvényeket bocsát ki, és be is tartatja azokat. A Bibliában több helyen olvashatjuk, hogy a keresztényeknek kötelessége betartani a törvényeket, azaz jó állampolgárként élni.

Olvassuk el Préd 8:1–5 verseit. Mit fogalmazott itt meg Salamon? Mennyire illeszkednek szavai ahhoz, amit Róm 13:1–4; Tit 3:1; 1Pt 2:13–17 verseiben találunk?

Nem meglepő, hogy Salamon így vélekedett, végtére is király volt. Persze nemcsak ezzel indokolhatjuk tanácsait, hiszen a keresztények számára fontos elvet érint az állampolgársággal kapcsolatosan. Bárhol éljen az ember, kötelessége betartani országa törvényeit, még ha vannak is olyan rendelkezések, amelyekkel személy szerint nem ért egyet. A személy szerint szavak hangsúlyosak, mivel egészen mást jelent betartani egy olyan törvényt, amivel személy szerint nem értünk egyet, mint eleget tenni az Isten parancsolatait nyíltan áthágó törvényeknek (lásd a holnapi rész). A döntő szempont, hogy tőlünk Isten a világénál magasabb erkölcsi szintet vár el, nekünk tehát „a királynak parancsolatját meg kell őrizni".

Mi lenne, ha mindenki csak azokat a törvényeket tartaná be, amelyekhez személy szerint kedve van? Miért teremtene ez képtelen helyzetet? Adventistaként miért tekintsünk különös érzékenységgel a törvény fontosságára?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: