A BŰNÖS EMBERI TERMÉSZET (1. rész)

Olvassuk el Préd 7:15–21 verseit. Az alábbiakban feltüntetett három vers közül melyik egyezik legjobban üzenetének a lényegével? (a) 1Kor 13:13 (b) Gal 6:2 (c) Róm 3:10

A XVII. századi Európában a felvilágosodás kora elején új ismeretek özönlötték el az emberiséget. A világgal kapcsolatos felfedezésekkel együtt jelentkezett az ember tökéletesedésének reménye is. Sokan úgy képzelték, hogy a világ addig valóban rossz volt, az emberek pedig szánalmasak, attól kezdve azonban az új fedezések révén jobban megértjük a világ dolgait. Leszámolhatunk a tudatlansággal. Az emberiség mindig csak jobb lesz, biztos léptekkel halad az erkölcsi tökéletesség felé.

A XX. század elejére olyan nagyarányú lett a fejlődés, hogy sokan úgy képzelték, a tudományos felfedezések és az új technológia segítségével az emberiség csakhamar legyőzhet mindent, ami addig problémát jelentett. Gépeinkkel, szerkezeteinkkel és találmányainkkal felülkerekedhetünk minden betegségen, természeti csapáson, határt szabhatunk a gyűlöletnek és a háborúnak.

Gondoljunk a múlt század eseményeire! Mennyire váltotta valóra az emberek reményeit a tudomány? Lásd még Máté 24!

Jól tudjuk, hogy nem éppen a várakozásnak megfelelően alakult a helyzet. Valóban szert tettünk új ismeretekre, de bűnös természetünk beárnyékolja lényünk nagy részét, így az elsajátított tudásból és új erőből is oly sok rossz és szenvedés fakadt. A hatalom és a tudás nem feltétlenül jó vagy rossz, hanem az, amivé az ember teszi. Egy erős ország vezetője tekintélyes hatalommal bír. Hatalmát fordíthatja házak építésére, de azok lebombázására is. Nem új ismeretre és még nagyobb hatalomra van igazán szükségünk, mint inkább arra, hogy szívünk Isten képére és hasonlatosságára formálódjon, különben tudásunkat és hatalmunkat rosszra fordíthatjuk.

Minden ember rendelkezik bizonyos ismeretekkel és hatalommal. A kérdés: hogyan élünk vele? Jól, Isten dicsőségére használjuk, ami a birtokunkban van, vagy pedig helytelenül, kétesnek mondható célokat kergetve? Őszintén válaszoljunk, még ha fájdalmas is a szembesülés!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: